Type Here to Get Search Results !

ZEYTİNLİ ADA (KERA PANAGIA)





ERDEK'E NASIL GİDİLİR?


Erdek Kapıdağ Yarımadası'nda ve Bandırma'ya 21 km uzaklıktadır. Özel aracınız yoksa, Bandırma sahilinden kalkan midibüslerle yaklaşık yarım saatte Erdek'e ulaşabilirsiniz.





ZEYTİNLİ ADA NEREDE?


Erdek limanının yaklaşık 250 m açıklarında Zeytinli Ada'yı görebilirsiniz. Avşa ve Marmara adalarına giden feribotlar adanın yanından geçmektedir. Adayı daha yakından görmek isterseniz, adaya doğru uzanan dalgakıranın ucuna kadar gidip adaya 30 m mesafeden de bakabilirsiniz.





Erdek'e ulaştığınızda sahildeki çay bahçelerinde dinlenebilirsiniz. Üstteki uydu görüntüsünde görünen yeşil alanlar çay bahçelerinin olduğu sahil kesimdir.



Çay bahçelerinin önünden adanın görünüşü. Çok büyük bir ada değil. Hatta ada yerine adacık bile denebilir. Sadece 8 dönümlük bir alana sahip. Boyu yaklaşık 180 m, eni yaklaşık 70 m. 

Ancak bu kadar küçük bir ada üzerinde, ikisi şapel olmak üzere dört kilise, öğrencilerin eğitim gördüğü bir manastır, bir vaftizhane, iki hamam, seramik pişirme fırınları ve bunların dışında sosyal yaşam alanları sığdırmışlar.



Adada kazı çalışmalarını 2006 yılından bu güne Erzurum Atatürk Üniversitesi'nden Doç.Dr. Nurettin ÖZTÜRK başkanlığında yaklaşık 30 kişilik bir ekip sürdürüyor. Adanın 2014 yılında Arkeopark olarak hizmete açılması planlanmaktadır. 

Adaya ulaşım önümüzdeki yıldan itibaren özel teknelerle sağlanacak.




Adada iki tane kaynak suyu var. Biri şifalı su, göz ve deri hastalıklarına iyi gelen bir su. Bu kaynak suyun şifalı olmasının sebebi, suyun kaynadığı yerdeki granit taşlar. Bu taşlardaki minerallerle birleşen su, hastalıkların tedavisine katkı sağlıyor. Diğer su kaynağı ise, her mevsim 25-26 derece civarında sıcaklığını koruduğu için hamamlarda kullanılmış.



Doç.Dr. Nurettin ÖZTÜRK, "Bu iki kaynak su olmasa, ada üzerinde bu kadar yoğun bir yerleşim olmazdı"  dedi.






Kilise kazılarının devam ettiği alanın üzeri kapatılmış.








Adadaki Meryem Ana kilisenin bir özelliği, Dünya'nın en büyük vaftiz havuzuna sahip olması. Aşağıdaki fotoğrafta vaftiz havuzu görünmektedir.



Fotoğraf : http://www.erdek.gov.tr


Zeytinli Ada, Osmanlı döneminde karantina adası olarak kullanılmış. Erdek'e gelenler, önce bu adada kontrol ediliyordu. Sağlığı yerinde olanların karaya çıkmasına izin veriliyordu, hasta olanlar ise adada tutuluyordu.




26 yıldır kazılar yaptığını söyleyen değerli hocamız Doç.Dr.Nurettin ÖZTÜRK'ün ve ekibinin heyecanları ve yaptıkları sabır gerektiren işten aldıkları keyif, gün ışığı gibi ortadaydı. Böylesi değerli insanların çalışmaları ile, sadece Erdek ve ülkemiz kültürüne değil, Dünya kültürüne de önemli katkılar sağlamaktadırlar.





Hocamızın ve Bandırma Arkeoloji Müzesi Müdür Vekili Zeliha DOĞAN'ın misafirperverliklerine çok teşekkür ederiz.





Bu çekirdek gezimize Bandırmalı bir gezgin olan Gezenti Mete de katıldı. Onun Zeytinli Ada ile ilgili yorumlarını da  buradan  okuyabilirsiniz.


Yine Erdek tarihi ile ilgili olan "Erdek'te Bir Lahit" adlı yazıyı da okuyabilirsiniz..




NOT : 2014 yılında Arkeopark olarak hizmete açılması beklenen Zeytinli Ada 2017 yılında da hizmete açılmadı..


Yorum Gönder

3 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Subscribe Us