ASSOS'A NASIL GİDİLİR?
Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı bir köydür.
Çanakkale'ye şehirlerarası otobüs terminaline ulaştıktan sonra, Ayvacık ilçesine giden minibüsler var. Yaklaşık 70 dakikalık bir yolculuktan sonra Ayvacık ilçesine vardık.
Eğer özel araçla yol alıyorsanız yol üzerinde Truva Antik Kenti'ne de uğrayın mutlaka.
Ayvacık'a vardıktan sonra, Behramkale Köyü'ne giden minibüslere bindik. Köy yaklaşık 20 km uzakta. Taksiyle gitmeye niyetlendik. Taksiciler ağız birliği etmişcesine "40 TL, ama 35 TL'ye götürürüm" dediler. "20 km için 35 TL çok değil mi?" dedim, "20 km gidecem, 20 km dönecem, 40 km eder" dediler.. Zamanımız vardı, minibüsü bekledik. Minibüsün dolmasını beklemek hoşunuza gitmeyebilir, çünkü dolunca kalkıyor. Hele tenha bir zamanda gitmişseniz biraz beklersiniz. Ama çok daha ekonomik. Köye vardığımızda Antik Liman'a inmek istediğimizi söyledik, minibüs bizi bıraktı. Yolcu olmasaydı Antik Liman'a inmezdi. Ama sanırım bu tenha günlerde böyle. Çünkü Antik Liman'da bizi bıraktığı yerde bir durak vardı.
ANTİK LİMAN
Antik Liman denen yer, tepenin yamacında, kayalıkların dibinde 4-5 otelden ibaret.. Bir köyden bile küçük bir alan..
Fotoğraf 1. Assos Antik Liman |
Fotoğraf 2. Assos Antik Liman |
Antik Liman, yukarıdaki 2 fotoğraftan ibaret dersem çok abartmış olmam. Fotoğraf 2'nin sağında görünen binadan sonra dar, fakat uzun bir kumsal var.
Fotoğraf 3. Assos Antik Liman |
Yukarıdaki 2 fotoğrafı çektiğim dalgakıranın tepeden görünüşü.. Balıkçılar için harika bir barınak.. Fotoğrafları çektiğim gün, Edremit Körfezi üzerinde CB bulutları eksik olmadı.
Fotoğraf 4. Assos Antik Liman |
Yine dalgakıran üzerinden, bu sefer diğer köşesinden çektiğim bir fotoğraf. Athena Tapınağı'nın da yer aldığı Assos Antik Kenti bu tepenin zirvesinde..
ATHENA TAPINAĞI
Tepenin zirvesinde, bugün adı Behramkale olan köyün en yüksek noktasında Athena Tapınağı'nın kalıntıları var. Kültür Bakanlığı burayı korumaya almış. Giriş ücreti kişi başı 8 TL. Tabi Müze Kartınız yoksa..
Fotoğraf 5. Assos Athena Tapınağı |
Fotoğraf 6. Assos Athena Tapınağı |
Ancaaaak.... Athena Tapınağı'nın maketi, bu alanda bir zamanlar ne kadar görkemli bir yapının var olduğunu gösteriyor.
Zeus'un kızı ve 12 Olimpos Tanrısından biri olan Athena, kentin koruyucu tanrıçasıymış.
Assos, MÖ 6.yüzyılda kurulmuş bir kent. Denizden 236 m yükseklikte volkanik bir tepe üzerinde. Denize doğru teraslar halinde inşaa edilmiş olan kent, Osmanlılar döneminde aksi yönde gelişerek bugünkü Behramkale Köyü oluşmuş.
Bu arada yağmur bulutları bir kaç kilometre batımızdan geçtiği için şanslıydık. Sağanak yağmurdan kaçabileceğimiz bir yer yoktu..
Fotoğraf 7. Behramkale Köyü |
BEHRAMKALE KÖYÜ
Athena Tapınağı'na çıkarken köyün içinden, taş binaların arasından geçtik.. Köy 30 yıldır sit alanı olduğu için, yeni bina yapımına izin verilmiyor. Sadece eskilerin restorasyon çalışması yapılabiliyor. Haftasonları köyün bu sokaklarında kadınlar kurdukları tezgahlarında el becerilerini sergileyip satıyorlarmış. Ayvacık'ta minibüsün kalkmasını beklerken konuştuğumuz bir kadın bizi kendi tezgahına davet etmişti. Ancak biz köyü cuma günü gezdiğimiz için kadınların tezgahlarını göremedik.
Kadının anlattığı bir şey dikkatimizi çekmişti:
"Güzeldir bizim buralar, hep gelirler. İnsanlar sever, ama biz sevmeyiz.. Ömür kısadır burda. Suyundan mı bilmem, altmışına gelen küt gider.."
Fotoğraf 8. Behramkale Köyü'nde Türk Kahvesi |
Köyde tepeye çıkarken "Ehl-i Keyf" adlı bir kafe görünce biraz soluklanmak istedik. Ben Türk kahvesi içmek istedim, sakızlı dibek kahvesini tavsiye ettiler, peki dedim. "Kumda pişirelim mi?" dediler, daha önce denememiştim, ona da peki dedim. Kafenin girişinde bir tezgahta, herkesin görebileceği bir tezgahta pişiriyordu. Normal bir kahve pişim süresinden uzun sürdü.. Ancaaak.. önüme yukarıda fotoğraftaki tepsiyi sundular. Harika görünüyordu. Lezzeti mi?.. Daha önce böylesini içmemiştim..
KALE KALINTILARI VE SURLAR
Fotoğraf 9. Behramkale Köyü |
Fotoğraf 10. Behramkale Köyü Surlar |
Kenti çevreleyen surlar MÖ 4.yüzyılda inşaa edilmiş. Çevrede yağan yağmurlardan bizim payımıza gökkuşağı düştü.
ARİSTO
Fotoğraf 11. Behramkale Köyü'nde Aristo Heykeli |
Aristo MÖ 347 yılında Assos'a gelir. Bir yandan Hermenias'ın siyasi danışmanlığını yaparken, bir yandan da kurduğu okulda dersler verir. Yaşambilim üzerine çalışır, Hermenias'ın yeğeni Pythias ile evlenir.
3 yıl sonra MÖ 344 yılında Assos'un karşısındaki Lesbos (Midilli) adasındaki Mytilene (Midilli) kentine gider.
Bugün Behramkale Köyü'nün girişinde Aristo'nun heykelini dikmeyi unutmamışlar. Ancak onun kalem tutan elini şapşalın teki kırmayı başarmış..
AMFİ TİYATRO
Fotoğraf 12. Assos Antik Kenti, Tiyatro |
İnsanların toplanma, tartışma ve eğlenme mekanları olan amfi tiyatrolardan biri de Athena Tapınağı'nın güney yamacına inşaa edilmiş. Fakat bu tiyatronun kendini beğenmiş bir belediye başkanının marifeti olmadığı kesin. Sırtını tepeye yaslayarak kuzey rüzgarlarından korunmuş. Yani ses kuzeyli rüzgarlarla dağılıp gitmez. Güneyli rüzgarda ise zaten sorun yok..
Amfi tiyatronun sıralarına oturduğunuzda göreceğiniz manzara aşağıdaki fotoğraftaki gibi olacaktır.
Fotoğraf 13. Midilli Adası'na bakış |
Midilli Adası hemen karşınızda..
Akıllı ve zevkli adamlarmış..
Resim 2. Assos Harita |
Google Earth sayesinde bölgeye bir de tepeden bakalım.
Bölgede yaptığımız bu çekirdek gezinin kısa bir videosunu da izleyebilirsiniz :
Assos her gittiğimde büyük zevk aldığım muhteşem bir yer anlatımda bir o kadar güzel.
YanıtlaSilhttp://meteormete.blogspot.com/
super anlatim icin tesekkur...
YanıtlaSil