Type Here to Get Search Results !

TRUVA ANTİK KENTİ





Özdemir ile Çanakkale'den Ezine'ye giderken, aniden yoldan çıkıp Truva Antik Kenti'ne gitmeye karar verdik. Daha önce konuştuğumuz veya düşündüğümüz bir gezi değildi. Sadece yolumuzun üzerindeydi. "Gidelim mi?" dedi; hayır der miyim :)



TRUVA ANTİK KENTİNE NASIL GİDİLİR?






Çanakkale'den Ezine'ye giderken 30 km'de Çıplak ve Tevfikiye köylerine ayrılan yoldan içeri girdik. Yaklaşık 5 km batıda Truva Atı karşıladı bizi.

Bu antik alan, Kültür Bakanlığı'na bağlı bir müze.. Yani içeriye Müze Kart ile veya 15 TL ödeyerek girebilirsiniz. Truva Müzesi'nin açık olduğu saatler mevsime göre değişiyor. Yaz aylarında 19.00'dan sonraya kalmayın..




TRUVA ANTİK KENTİ'NİN KEŞFİ



Fotoğraf 1. Truva Atı
1870'lerde amatör bir arkeolog olan Heinrich Schliemann tarafından keşfedilmiş. Antik kent, Tevfikiye Köyü yakınlarında Hisarlık Tepesi denen yerde. 

Kaynaklarda amatör arkeolog diye tanımlanan Schliemann, aslında bir tüccar. Osmanlı Devleti'nden izin alarak buralarda kazılar yapmış. 

Arkeoloji kökenli olmadığı için eserlere çok zarar verdiği yazılı. Demek ki Schliemann amatör arkeolog değil, bir hazine avcısıymış. Çünkü bulduğu eserleri alıp götürmüş. Asıl işinin ticaret olduğunu düşünürsek, buna şaşırmamak lazım.


Neyin üzerinde oturduğumuzu bilmezsek, elimizden alırlar. O yıllarda öyleymiş!


Bugün Truva'dan çıkan eserlerden bazıları Almanya ve Rusya'da.





TRUVA TARİHİ



Fotoğraf 2. Truva'dan Çanakkale Boğazı'na bakış

Truva önceleri Efes ve Milet antik kentleri gibi denize yakınmış. Çanakkale Boğazı'nın güneyinde bir kent olarak kurulmuş. Ancak zamanla, bugünkü adıyla Karamenderes çayının taşıdığı alüvyonlar nedeniyle denizden uzaklaşmış. Buna bir de yaşanan doğal felaketler ve saldırılar eklenince önemini yitirmiş ve terkedilmiş.





Fotoğraf 3. Truva Antik Kenti

Fotoğraf 4. Truva Antik Kenti


Bölgeye bilinen ilk yerleşim MÖ 3000 - 2500 ile erken Bronz çağına tarihlenmekte.




Fotoğraf 5. Truva Antik Kenti

Antik kenti gezenler için bilgilendirici yazılar unutulmamış. Bu yazılar hazırlıksız geldiğimiz bu çekirdek gezide çok yararlı oldu. Yukarıdaki fotoğrafta Özdemir'i okurken görüyorsunuz..




Fotoğraf 6. Truva Antik Kenti

Antik kenti gezenlerin mevcut dokuya zarar vermesini önlemek için, yukarıdaki fotoğrafta görülen iskelelerinden kurulmuş. 

Fotoğraf 7. Truva Antik Kenti


Fotoğraf 8. Truva'dan Çanakkale'ye doğru bakış




Fotoğraf 9. Truva Antik Kenti


Fotoğraf 10. Truva Antik Kenti


Fotoğraf 11. Truva Antik Kenti





TRUVA ATI EFSANESİ


Homeros'un yazdığı  İlyada Destanı'nda Truva savaşından söz edilmektedir.


Fotoğraf 12. Truva Atı

Akhalılar ile Truvalılar arasında bir savaş başlar. Savaşın sebebi ise, Truva Kralı Priamos'un oğlu Paris'tir. Sparta Kralı Menelaos'un dünya güzeli karısı Helen'i, Güzellik Tanrıçası Afrodit'in yardımlarıyla kaçırmıştır. Menelaos karısını kurtarmak için, diğer Yunan kralları ile birleşerek Truva'ya saldırır. Efsaneye göre bu savaşa tanrılar sebep olmuştur. Çok çetin bir savaş olur. İki taraf da birbirine üstünlük sağlayamaz.



10 yıl sonra Akha Kralı Odysseus bir plan yapar. Büyük bir tahta at yapıp seçkin askerleriyle içine gizlenir. Diğerleri de gemilerine binip denize açılırlar ve uzaklaşırlar. Truvalılar, bu sürpriz çekilme nedeniyle şaşkın bir halde tahta atın yanına giderler. Atın yanında ağlayan Sinon adlı bir Akhalı asker vardır.







Fotoğraf 13. Truva Atı

Sinon, Akhalıların kendisini kurban seçtiğini, fakat ellerinden kurtulmayı başardığını anlatır. Akhalılar'dan nefret ettiğini söyleyerek yalanlarına devam eder. Tahta at, Akhalılar'ın Tanrıça Athena'ya yaptıkları bir sunaktır. Büyük yapılmıştır, çünkü Akhalılar, Truvalılar'ın tahta atı dar sokaklı şehirlerine sokmalarını istememişlerdir. Akhalılar, tahta atı yakıp yıkacaklar, böylece de Tanrıça Athena'nın öfkesini Troya üzerine çekeceklerdir. 



Bu yalanlara inanan Akhalılar, tahta atı alıp korumaya ve böylece Athena'nın lütfuna ermeyi düşünürler. Zaten savaştan yılmış, barış özlemiyle yanıp tutuşmaktadırlar. O gece barış kutlamaları başlar. Alkolün etkisiyle sızan Truvalılar, tahta atın içinden çıkan Akhalı savaşçılara boyun eğerler. Gemilerine binip uzaklaşan diğer Akhalılar da dönünce Truva'yı harabeye çevirirler. Kent yakılır, yıkılır.



Menelaos ise, karısı Helen'i alarak ülkesine döner.. 


Ne Helen'miş arkadaş!!!





TROY (2004)


2004 yılında Wolfgang Petersen yönetmenliğinde Truva efsanesine dayanan bir film çekildi. Helen rolünde Diana Kruger, Paris rolünde Orlando Bloom ve Achilles rolünde Brad Pitt'in oynadıkları film, Truva hakkında size görsel bir eğlence sunabilir.


Filmde iyi oyuncular olmasına rağmen filmi hiç beğenmediğimi söylemeliyim. "Peki, tavsiye bile etmeyeceğin filmden neden söz ediyorsun?" diye sorduğunuzu duyar gibi oldum.


Filmde kullanılmak için tekrar yapılan tahta Truva Atı, bugün Çanakkale sahilinde Valilik binası önündeki alanda sergilenmektedir.




Fotoğraf 14. Troy (2004) filminde kullanılan tahta at



Yorum Gönder

2 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
  1. Sitenizi ilgiyle takip ediyorum. Benim siteyede sizi beklerim. sitem: www.propvpserverlar.com
    Metin2 pvp serverler,
    pvp serverler,
    pvp serverlar

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel bir site olmuş, kaleminize sağık. www.sigarandankurtul.blogspot.com.tr 'ye de beklerim.

    YanıtlaSil

Top Post Ad

Below Post Ad

Subscribe Us