Type Here to Get Search Results !

ŞİLE







ŞİLE'YE NASIL GİDİLİR?

Biz Üsküdar sahilinden 139A numaralı halk otobüsüyle gelmiştik. Tatilimizi Ağva'da geçirmiştik. Dönerken 139 numaralı otobüsle döndük. 139 sahil hattından gitti, süre olarak biraz daha kısaymış. Ancak halk otobüsüyle yolculuğun 2 saat sürdüğünü belirtelim.


Resim 1. Şile harita


Şile'de bir kaç saat kalabilecektik. Fazla zamanımız yoktu, dönmeliydik. Ama gelmişken Şile'yi görmeden gitmek de olmazdı.. Ne yapmalı, ne yapmalı?.. 

Bir taksi durağı gözümüze çarptı. Kaça patlar bize diye düşünmedik değil, ama gittik.. Daha uzaktan bir taksinin şoförüyle göz göze gelmiştik. İsteğimizi anlattık; "tamam" dedi, "taksimetre ne yazarsa o kadar alırız"

Şoförümüz Mehmet Ali abi, 50'li yaşlarında sevimli bir adam. Aynı zamanda Meşrutiyet Köyü'nün de muhtarıymış. Köyün hemen yanında Işık Üniversitesi kampüsü kurulmuş. Son yıllarda çok gelişen, öğrencilerle hareketlenen bir yer olmuş.

Fotoğraf 1. Şile'den Meşrutiyet Köyü'ne doğru bir bakış


ŞİLE DENİZ FENERİ

Görmek istediğimiz yerlerin başında tabi ki, Şile Deniz Feneri geliyordu. Yanına gitmeden önce deniz fenerini uzaktan fotoğraflayabileceğimiz bir tepede durduk.


Fotoğraf 2. Şile Deniz Feneri


Kaynaklar, Şile Feneri'nin dünyanın ikinci büyük feneri olduğunu yazıyor. Kırım Harbi'nde Karadeniz'den İstanbul Boğazı'na girecek gemilerin yollarını bulabilmeleri için yapılmış. Bu amaçla, 1856 yılında yapılan Anadolu Feneri'nden sonra 1859-1860 yılları arasında Sultan Abdülmecit tarafından inşaa ettirilmiş.

Fenerin taş kısmını Türk mimarlar inşaa etmiş. Metal aksamı ve mercek-kristal sistemi, Paris'te bulunan  Paris-Barbir fabrikasında imal edilmiş. Şile Deniz Feneri, uluslararası standartlara göre birinci sınıf bir deniz feneridir. 

Fotoğraf 3. Şile Deniz Feneri


Deniz fenerinin bir de müzesi vardı, ancak kapısı kapalıydı.

Fotoğraf 4. Şile Deniz Feneri


Bahçesini gezinirken, fenerin görevlisi geldi. Mehmet Ali abinin de arkadaşıydı. Kapıyı açtı, içeri girdik. Fenerde kullanılan eski eşyaları sergilemişler. Harika bir iş yapmışlar, yapanların ellerine sağlık!..

Fotoğraf 5. Şile Deniz Feneri

Kulenin hemen yanında daha önce ışıldak olarak kullanılmış olan tarihi bir fener de sergileniyordu.

Fotoğraf 6. Şile 


Deniz fenerinin olduğu tepeden aşağıya, kayalıklara doğru bir bakış. Sağ tarafta kayalıkların üzerindeki yazı, sizin de dikkatinizi çekti mi?.. Yakından bakalım..


Fotoğraf 7. Şile 


"Füsun, benimle evlenir misin?"

Füsun, bu teklifi geri çevirmemiştir herhalde...

Fotoğraf 8. Şile 


Ocaklıada Kalesi.. Yapımı 2000 yıl öncesine, Cenevizlilere kadar gitmektedir. Bizanslılar da, ardından Osmanlılar da, denizden gelecek saldırılara karşı korunmak için bu adayı ve üzerindeki kaleyi kullanmışlar. Bu küçük kale, düşmanı gözetleme amacıyla kullanılmış.




Fotoğraf 9. Şile 


Şile'ye dalgakıran üzerinden bir bakış.

Fotoğraf 10. Şile 

Şile'de tarihi kalıntılar.



Fotoğraf 11. Şile


Bu kısa tur için Mehmet Ali abiye teşekkür ettik. Taksimetre 25 TL yazmıştı. 

Günlerden cumaydı ve pazar kurulmuştu. Dolaştık. Şile bezi almadan dönülür mü?.. Yakınlarımıza hediye almayı unutmadık.. 

Fotoğraf 12. Şile Merkez Camisi



Fotoğraf 13. Şile Şehitler Anıtı


Çok kısa bir Şile turu oldu, ama en azından buradaki zamanımızı değerlendirmiş olduk.


Yorum Gönder

1 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Subscribe Us