Type Here to Get Search Results !

ERDEK AÇIKHAVA MÜZESİ

  


1940'lı yıllarda Erdek'te kaymakamlık görevinde bulunan Reşit Mazhar Ertüzün'ün, Bandırma'ya giden şosenin beyazlığı dikkatini çeker. Göz alıcı bu beyazlığın nedeni, Balkıs'ın mermerleridir.

Şose Nedir?   Kırık taş veya çakıl döküldükten sonra üzerinden silindir geçirilerek hazırlanan basit bir tür karayoluAsfalt yollardan farkı, zift gibi yapıştırıcı ve birleştirici malzemelerin kullanılmamasıdır. Bazen taşların üzerine kum da dökülür. (Vikipedi)

Kyzikos Antik Kenti'nin bulunduğu bölgeye o yıllarda Balkıs denmektedir. Şose yapılırken sağda solda bulunan mermerler kullanılmış. Yolun göz alıcı beyazlığının nedeni buymuş.

Kyzikos Antik Kenti'nin görkemli binalarından ve tapınaklarından kalan işlemeli mermerler, sütunlar ve heykeller...


Kendisini amatör bir tarihçi ve arkeolog olarak tanıtan Reşit Mazhar Ertüzün, "Hiç yapmamaktansa az da olsa yapmağa uğraşmak" düşüncesiyle çalışmaya başlamış.

Buluntuları Erdek'te Kaymakamlık binasının bahçesinde bir alanda sergilemeye başlamış.


 


Kyzikos Antik Kenti'nden kalan hepsi bu mu? Elbette değil... Daha fazlası Bandırma Arkeoloji Müzesi'nde.

Ancak yine de bu alan çok küçük. Dolayısıyla buluntu sayısı az. Alanın genişletilmesi ve Reşit Mazhar Ertüzün adıyla yeniden düzenlenmesi gerekir. Erdek'i sadece deniz-kum-güneş olarak değil, tarihiyle de tanıtmak Erdek'in değerini arttırır.



Reşit Mazhar Ertüzün, uzun yıllar sürdüğü araştırmalarını Ozan Sanatevi'nin yayınladığı "Kapıdağ Yarımadası ve Çevresindeki Adalar" adlı kitapta toplamıştır. Meraklıların mutlaka okumasını öneririz.




Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Subscribe Us