Type Here to Get Search Results !

KİRAZLI MANASTIRI (PHANEROMENİ)





KİRAZLI MANASTIRI'NA NASIL GİDİLİR?



Kirazlı Manastırı, Balıkesir'in Erdek ilçesi sınırları içindedir. Yemyeşil bir ormanın içinde kalan manastırın bugün kalıntıları dışında pek bir şey yok. Ama yemyeşil doğanın içinde piknik yapmak, biraz fotoğraf çekmek ve güzel bir gün geçirmek mümkün.



Resim 1. Erdek Kirazlı Manastırı Harita





Peki Kirazlı Manastırı'na nasıl gidilir?.. Bandırma'dan yola çıktıktan sonra, Bandırma-Erdek karayolu üzerinde yer alan Düzler köyünden Kysikos kalıntılarının yanındaki yoldan Kirazlı Manastırı'na yolculuğumuz devam etti. Ancak yol düzgün olmadığından, yaklaşık bir saatlik sarsıntılı bir yolculuktan sonra manastıra ulaşabildik. Değer mi?..  Kesinlikle değer!..



 


Bizans döneminden kalan manastırın bugün sadece dış duvarları kalmış durumda. 1920'li yıllarda mübadele nedeniyle Rumlar, buraları terk edince sahip çıkan olmadığından bu hale gelmiş. Ağaçlar manastırın boyunu aşmış, sanki yeşil bir örtüyle manastırı korumaya almışlar gibi.


 

2007 yılında Fener Rum Patriği Bartholomeos, 65 kişiyle beraber buraya gelerek bir ayin yapmış. Söylediğine göre, Rumlar bölgeyi terk etmeden önce her yıl Meryem Ana anısına büyük bir bayram yapılırmış. Yani burası Hıristiyanlar için önemli bir ibadethaneymiş.

Fotoğraf 5. Erdek Kirazlı Manastırı

Buraya fotoğraf makinesi olmadan gelmeyi sakın düşünmeyin!..



Fotoğraf 6. Erdek Kirazlı Manastırı

Geniş alanda top oynadık. 

Bandırma'dan yola çıkmadan önce piknik sepetlerimizi doldurduk, örtülerimizi gölgeye serdik ve keyifli bir gün geçirmek için elimize geçen bu harika fırsatı kaçırmadık. Kirazlı Manastırı yakınında alışveriş yapılabiliecek herhangi bir bakkal veya market yok. Bu nedenle, aklımıza son dakikada gelen eksiklerimiz için Düzler köyünde alışveriş yaptık.


AT ÜSTÜNDE TUR



Fotoğraf 7. Erdek Kirazlı Manastırı

Siz geldiğinizde orada olur mu bilemiyorum. Ancak atlar size manastırın çevresinde bir tur atabilmeniz için sizi bekliyor olabilir. Acemi biniciler için manastır çevresinde küçük bir tur, eğer isterseniz de at üstünde daha uzun bir tur atabilirsiniz. Uzun turun fiyatı 50 TL. Kısa bir tur bizim için yeterliydi.



Fotoğraf 8. Erdek Kirazlı Manastırı

At üstünde değilse bile, ormanda küçük bir tur atmayı unutmayın sakin.



ÇEŞMELİ AĞAÇ



Fotoğraf 9. Erdek Kirazlı Manastırı

Ağaçların arasında doğanın tadını çıkarırken çeşmeli bir ağaç gördük, çok şaşırdık!.. Doğa bize çok ilginç bir sürpriz hazırlamış. Öyle susamışız ki!..



Yüz yıl öncesine kadar burada ibadet eden din görevlileri, huzurun adresini biliyorlarmış...




NOT :

16 Ekim 2014 tarihli şu habere göre, Fener Rum Patriği 94 yıl sonra Kirazlı Manastırı'nda bir ayin düzenlemiş. 


Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Subscribe Us