Type Here to Get Search Results !

ALAÇATI





ALAÇATI'YA NASIL GİDİLİR?

İzmir'e ulaştıktan sonra Çeşme'ye giden otobüslere bindik. Yaklaşık bir saatlik bir yolculuktan sonra Alaçatı'ya vardık. Çeşme Alaçatı'ya uzak bir yer değil, sadece 7 km mesafede.




Bandırma'dan Alaçatı'ya ulaşmak yaklaşık altı saat zamanımızı aldı ve doğal olarak yorulduk. Ancak Alaçtı'ya iner inmez otelimize ulaşmaya çalışmak yerine Alaçatı'nın meşhur sokaklarında dolaşarak otelimize ulaşmayı tercih ettik. Tabi, bunu yapabilmek için çok fazla yük olmamalı.. Çekirdek Gezilerin en güzel tarafı da bu.. Birer sırt çantası, üç günlük bir çekirdek gezi için yeterli..

Otelimize yerleştikten ve elbette biraz dinlendikten sonra, hem karnımızı doyurmak için hem de Alaçatı'yı fotoğraflamak için tekrar sokaklara attık kendimizi.




Alaçatı'nın en hareketli caddelerinden biri, Uğur Mumcu Caddesi. Cıvıl cıvıl ve rengarenk.. Kalabalığın içine girdiğimizde, tanıdığım bir kaç ünlü oyuncu yanımdan geçiverdi. "Neden şaşırıyorsun, burası Alaçatı" dedi eşim..



Bu alanda karnımızı doyurduk. Yemek gayet güzeldi, ancak fiyatların pek uygun olmadığını söylemeliyim.




30 Ağustos 2012 günü Alaçatı'daydık. Belli ki, sabah Atatürk heykeli önünde anma töreni yapılmış, kırmızı karanfiller bırakılmış. Biz de Mustafa Kemal Atatürk'ü her fırsatta andığımız gibi, bir kez daha saygı ile andık.




Yukarıdaki fotoğrafta görünen sokak harikaydı. O an için masalarda kimse yoktu, ancak yine de bir arkadaşla buluşup iki satır laflamak için harika bir sokaktı. Sokağın hemen başında ise, alttaki fotoğrafta görünen minik köprü vardı.





Anlam vermek zor gibi görünse de, ne kadar zaman önce bilemiyorum, ama bir zaman önce, buradan akan bir dere hayal ettim..


Köprünün ve burada yaşayanların güzel tarafı, köprü sokağı engellese de, bırakın araç trafiğini yaya trafiğini bile engellemesine rağmen yıkılmamış olmasıdır.





Köprü ile ilgili ayrıntılı bilgi bulamadım. Bulursam paylaşırım.



İLK RÜZGAR ENERJİ SANTRALİ


Türkiye'nin ilk rüzgar enerji santrali 1998 yılında Alaçatı'da kurulmuş. Fosil yakıtların dünyayı ne hale getirdiği ortada. Temiz enerji denen yöntemlerden biri olan rüzgar santrallerinin sayısı bugün Alaçatı'da ve ülkemizin başka bölgelerinde hızla artmakta.





TAŞ DEĞİRMENLER

Ancak rüzgar enerji santrallerinden önce yapılmış olan ve yine rüzgar enerjisinden yararlanarak çalışan taş değirmenler, Alaçatı'nın simgesi olmuş.

Un öğütmek için kullanılmış olan bu taş değirmenler 1850-1900 yılları arasında inşaa edilmişler. Bugün korunmuş olmaları Alaçatı'ya -ve başka her nerede varsa oraya- anlam katan yapılardır.






SAKIZLI TÜRK KAHVESİ

Biraz soluklanmak ve çevreyi biraz gözlemlemek için Türk Kahvesi harika bir fikirdir. "Sakızlı Türk Kahvesi içer misiniz?" diye sordular.. Sakız Adası'nın karşı kıyısında olacaksınız ve Sakızlı Türk Kahvesi içmeyeceksiniz.. Olmaz.. En azından benim için..




Alaçatı'yı Alaçatı yapan en önemli özelliklerden biri taş evlerden oluşmasıdır. 2000'li yıllarda taş ev meraklıları buraya toplanarak buradaki taş evleri elden geçirmişler. Zevk sahibi insanların taş evlerden oluşan bu beldeye renk katmasıyla harika bir yaşam ve eğlence alanı ortaya çıkmış. 2001 yılında ilk küçük otelin açılmasıyla hareketlenen Alaçatı, bugün ülkemizin en çok ilgi çeken yerlerinden biri.


Fakat yeni yapılan inşaatları gördük. Bildiğimiz beton ve tuğla yöntemiyle inşaa ediliyorlardı ve dış yüzeyleri taş görünümünde malzemeyle kaplanıyordu. Yorumu size bırakıyorum...








Mağazaların ve kafelerin insanlarla dolup taştığı sokakların arasında kalan bir cami; Pazaryeri Camii.. Camiye isim bulmak için zorlanmamışlar..





HACI MEMİŞ KİMDİR?

Hacı Memiş Camii, Haci Memiş Mahallesi sokaklarında karşımıza çıkıverdi. 

1850'li yıllarda dönemin padişahı, bugün Alaçatı'nın güneyinde kalan limanın oluşması için bataklık olan bölgenin kurutulması emrini verir. Bu çalışmalara Hacı Memiş Ağa önderlik eder.



DÖRT MEVSİM ALAÇATI

Dört Mevsim Alaçatı adlı butik otelde kaldık. Geniş bahçesinde organik yetiştirdikleri ürünleri ve kendi yaptıkları reçelleri kahvaltıda bize sunan harika bir oteldi. 









ALAÇATI WIND SURF YARIŞLARI


1990'lı yıllarda rüzgar sörfü tutkunları Alaçatı limanını keşfetmeye başlamışlar.




Alttaki fotoğrafta da görünen, çok geniş sığ bir alan sayesinde yüzme bilmeyenlerin bile kolayca rüzgar sörfü yapabileceği bir doğal alan. 





Şanslıydık, Windsurf yarışlarının yapıldığı günlere denk gelmiştik. Her yer rüzgar sörfü yapan takımlar, meraklılar ve destekçilerle doluydu. Televizyon kanalları kayıt yapıyorlardı. Ve sporcular koyda yarışıyorlardı.





Son bir tavsiye; eğer Alaçatı'ya gitmeyi planlıyorsanız cebinize tahmin ettiğinizden biraz daha fazla para koymaya çalışın. Çünkü şöhretinden olsa gerek, çok pahalı.. Gitmeden önce Alaçatı Rehberi'ne göz atmanız yararlı olacaktır.




Keşke her şehirde Alaçatı'ya benzer semtler veya mahalleler olsa.. Temiz, bakımlı, rengarenk, çiçeklerle bezeli.. Bu kadar lüks olmasına gerek yok elbette.. Az parayla da güzel olabilir.. Biraz hayattan zevk alabilmek önemli.. Ekilecek bir ağaç ve çiçek.. kireçle de olsa boyanacak bir duvar.. Bunlar çok zor şeyler değil.. 


Yorum Gönder

2 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
  1. Fuat çok güzel fotograflamışsın,birde hikaye tadında anlatımın sayfaya ayrı bir renk katmış.
    Ellerine sağlık...
    Limancı

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkürler hocam.. Selamlar..

    YanıtlaSil

Top Post Ad

Below Post Ad

Subscribe Us