Type Here to Get Search Results !

SARIKIZ EFSANESİ






Akçay, Balıkesir'in Edremit Körfezi'ndeki en güzel tatil beldelerinden biridir. Havası ve suyuyla ünlüdür. Akçay meydanında Atatürk heykelinin hemen karşısında Sarı Kız'ın ve Kazlarının heykeli vardır bir havuz içinde..




Uzun yıllar önce, İda Dağı'nın yemyeşil yamaçlarında Oba Köyü'nde, yaşlı bir adam ve dünyalar güzeli kızı ile yaşarmış. Kızı, kazlarına çobanlık yaparmış. Günün birinde yaşlı adam kızını köyünde bırakarak hacca gider. Fakat hacda iken, kızının kötü yola düştüğü haberini alır.



Hacca kadar dedikodu yetiştirmeyi nasıl başarmışlar?.. 
Herhalde hacdan dönünce haber etmişlerdir.

Yaşlı adam, kızını karşısına alır;


"Kazlarımızı bundan sonra dağda yayalım" der.


Kızını öldürmeye kıyamadığı için, dağda yapayalnız bırakmakmış asıl niyeti. Baba-kız kazlarını önlerine katmışlar ve İda Dağı'na tırmanmaya başlamışlar. Zirveye vardıklarında yaşlı adam namaz kılmak istemiş. Fakat abdest almak için su yokmuş. Kızı kazları yaymış, eteğine taşlar doldurarak oynama başlamış. Babasının abdest almak istediğini anlayınca ayağa kalkmış. Bu sırada eteğindeki taşlar etrafa saçılmış ve bir kaz avlusu oluşturmuş. Su kabını alıp dağın tepesinden eğilerek denizden su doldurmuş. Babasına uzatmış. Babası bunu görmemiş, abdestini alırken suyu ağzına aldığında;


"Kızım, bu su tuzlu ya" demiş.


"Babacığım, eğilip denizden aldım" demiş ve orada ruhunu teslim etmiş.


Kızına iftira atıldığını anlayan yaşlı adam, çaresizce dağlarda yürüdükten sonra o da ruhunu teslim etmiş.


O günden sonra İda Dağı'nın adı Kaz Dağı olmuş..






Bölge insanı, her yıl Ağustos ayının ikinci pazar günü, "Sarı Kız Hayrı" denilen bir geleneği yaşatır. Bir gün öncesinde, uzun bir yürüyüşle Sarı Kız'ın mezarı ziyaret edilir. Eskiden hali vakti yerinde olanlar hayır yemeği sunarlarmış. Bugün bu geleneği "Sarı Kız Mevlidi ve Hayır Yemeği" etkinlikleri adı altında belediye üstlenmektedir.





Bu hikayeden çıkaracağımız ders, 


"Yaaa, bak, Sarı Kız ermişmiş, abdest almak isteyen babasına dağın başından uzanarak denizden su doldurmuş" demek yerine,


bu toplumda kadın ve erkek, kendimizde genç kızların namusu hakkında nasıl bu kadar ileri-geri konuşma hakkı bulabiliyoruz diye düşünmek olmalı..






Kaynak : 

"Sarı Kız Efsanesi ve Edremit Körfezi", Yrd.Doç.Dr. Emin Kalay
Milli Folklor Dergisi, sayı 34, s.58

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Subscribe Us