Type Here to Get Search Results !

MUSTAFA ERTUĞRUL AKER PARKI






Top.Kd.Yzb. MUSTAFA ERTUĞRUL AKER Parkı

1892 yılında Girit'te doğan Mustafa Ertuğrul, 1912 yılında Harp Okulunu topçu subayı olarak bitirir. 


Çanakkale Savaşı'nda 27.Alay'da görev alır.





Kemer'de Mustafa Ertuğrul anısına düzenlenmiş olan park..









1.Dünya Savaşı yıllarında Meis Adası, İtalya'ya bağlıdır; ancak ada İngiliz ve Fransız kuvvetlerinin üssü durumundadır. Akdeniz'de stratejik açıdan büyük önemi olan adaya, Çanakkale'de 5.Ordu komutanı olan Alman general Liman Von Sanders'in emriyle, 1916 yılında Mustafa Ertuğrul Kaş'a tayin edilir. 






Adanın alınması pek olası değildir. Ancak en azından adayı transit liman olarak kullanan gemileri imha ve taciz etmek mümkündür.






Ben My Cree


İngiliz uçak gemisi Ben My Cree, 120 m boyundadır, saatte 24,5 mil hız yapmakta ve 6 tane deniz uçağını taşıyabilmektedir. Mustafa Ertuğrul, dağ bataryalarıyla Ben My Cree'yi 36 dakikada sulara gömer. Bu, Dünya savaş tarihinde bir ilktir.





Paris II


Ben My Cree'yi batırdıktan yaklaşık bir yıl sonra, karadan ateş altına alır ve 18 dakikada batırır. Mürettebatını da esir alır. 






Alexandra


Yaklaşık 3 ay sonra da portakal sandıklarından yararlanarak Fransız donanmasına ait Alexandra gemisini batırmayı başarmıştır.









Dünya savaşı bittiğinde Anadolu toprakları işgal edilir... Tüm silahlara ve cephaneye el konulur...  Topların kamaları sökülür... Ancak Ben My Cree'nin eski komutanı Charles Rumney Samson Mustafa Ertuğrul'un bataryasına dokunmaz: 


"Gösterdiği kahramanlıktan dolayı bu batarya toplarının kamalarını sökmek askeri şerefe aykırıdır"






Mustafa Ertuğrul Aker'in başta İstiklal Madalyası olmak üzere pek çok madalyayla da onurlandırılmıştır.





Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Subscribe Us