Type Here to Get Search Results !

NUSRET MAYIN GEMİSİ Kültür Parkı




1.Dünya Savaşı başlamıştı. Dünyadaki en iyi donanmaya sahip İngilizler, Fransızların da desteğiyle Çanakkale Boğazı'ndan geçip İstanbul'a ulaşmak istiyorlardı. Üstün teknolojileri ile bunu başarmaları çok zor değildi, çünkü neredeyse parçalanmak üzere olan Osmanlı Devleti'nin yetersiz teknolojisi ile kendilerine karşı koyması mümkün değildi. 


19 Şubat 1915 günü başlayan saldırılarla boğazdaki tabyalar bir ay boyunca top ateşine tutuldu. 17 Mart günü boğazdan giriş planları yapıldı. 18 Mart sabahı düşman gemileri Çanakkale Boğazı'na girmeye başladılar. Türk tabyalarından ateş yağıyordu. Nusret Mayın Gemisi'nin boğaz sularına yerleştirdiği mayınların da yardımıyla Irresistible, Ocean ve Bouvet savaş gemileri boğazın karanlık sularına gömülmüştü.


18 Mart günü akşamı, düşman gemileri geri çekilmek zorunda kaldı. Bundan sonra kara harekatını planlamaya başladılar. Karaya çıktıklarında tanışacakları bir yarbayı asla unutamayacaklardı. 


    


1911 yılında Almanya'da yapımı tamamlanan Nusret Mayın Gemisi, 1955 yılında Türk donanmasından terhis edilmiş. 1962 yılında satılınca şekli değiştirilmiş ve kuru yük gemisi olarak kullanılmış. Artık kullanılmayacak duruma gelince terk edilmiş. 1990 yılının bir Nisan günü Mersin Limanı'nda batmış. 1999 yılında gönüllü kişilerce tekrar yüzdürülmüş. Müze olarak kullanılabilmesi için kampanyalar düzenlenmiş, ama kimse ilgi göstermemiş. Hurdaya ayrılıp jilet olmasına karar verilmiş. 








2003 yılında Nusret Mayın Gemisi'ni jilet olmaktan kurtaran Tarsus Belediyesi ve Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, oluşturdukları bu kültür parkı ile, 1.Dünya Savaşı'nın seyrini değiştiren Çanakkale Deniz Savaşı'nda çok önemli bir görevi başarmış olan Nusret Mayın Gemisi'ni kültür yaşamımıza kazandırmış.




8 kişilik bir heyet bütün kaynakları inceleyerek derin bir araştırmaya girişmiş, zaman içinde şekli değiştirilmiş olan Nusret Mayın Gemisi'ni eski haline getirmek için çalışmışlar. Birebir olmasa da ilk haline en yakın şekilde çalışmalarını tamamlamışlar. 




Parkın bir köşesinde, Çanakkale şahitleri için temsili bir mezarlık da düşünülmüş.  



Tarsuslu Gönül Hanım, Çanakkale'de şehit olanlar listesinde dedesinin ismini ararken..



Mersinli İbrahim Bey, parkın bir köşesindeki "Ölümü Hatırlamak" adlı şiiri okurken..





"Türk'ün tarihi asla on ton jiletten ucuz olamaz."



Bize parkı gezdiren halamız Gönül Hanım ve eniştemiz İbrahim Bey'e çok teşekkür ederiz.



Parkın öyküsü ile ilgili ayrıntılı bilgi için;  www.nusratmayingemisi.com 

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Subscribe Us