Type Here to Get Search Results !

HAMZA BEY CAMİSİ, SELANİK




Trafiğin yoğun olduğu caddelerden biri olan Egnatia Caddesi (eski adı Hamidiye Bulvarı) üzerinde yer alan bu tarihi cami, günümüzde ne yazık ki kaderine terkedilmiş gibi beklemektedir. Aslında onarımı için bütçe ayrılmış, ancak henüz onarım başlamamış. Çevresi bir şantiye alanı gibi kapatılmış olduğu için daha yakından fotoğraflama imkanı olmadı. 





Selanik 1430 yılında Osmanlı yönetimine geçince bazı kiliseler, bahçesine bir minare dikilerek camiye çevrilmiş. Hamza Bey Camisi'nin özelliği, Selanik'te cami olarak yapılan ilk yapı olması. 



Selanik'in fethinde görev alan Evrenosoğlu Hamza Bey, 1460 yılında vefat eder. Kızı Hafza Hatun, camiyi 1468 yılında yaptırmış. Cami, arşiv kayıtlarında Hafza Sultan Camisi olarak geçmektedir.

Cami, yangın ve depremlerla hasar görmüş, 1620 yılında yeniden yapılmış. 1912 yılında Osmanlı kentten çekilince cami olarak kullanılması yasaklanmış. 1917 yılındaki yangında yine hasar görmüş. 1925 yılında minaresi yıktırılmış. İçinde mülteciler barındırılmış, çevresindeki iş yerleri depo olarak kullanmış. Sinema salonu da olmuş, bu nedenle yapının bir adı da Alkazar olarak kalmış. 





Bir kafe-bar, hemen önündeki şantiye görüntüsünü gizlemek için duvarı afişlerle doldurmuş.




Günümüzde caminin bir müze olarak kullanılması planlanıyormuş. Egnatia Caddesi'nde metro çalışmaları var. Kazılar sırasında ortaya çıkan tarihi eserler nedeniyle çalışmalar bir türlü tamamlanamıyormuş. Buradan çıkacak eserlerin Hamza Bey Camisi'nde sergilenmesi düşünülüyormuş. Umarız gerçekleşir!..





Konuyla ilgili yararlandığım kaynaklar;
http://www.bakisarisakal.com/selanikhamzabeycamisi.pdf
http://www.filozof.net/



Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Subscribe Us