Type Here to Get Search Results !

ERDEK ATATÜRK ANITI


Erdek Cumhuriyet Meydanı'nda yer alan Atatürk Anıtı, meydana çok iyi yerleştirilmiş ve özenle hazırlanmış güzel bir eser.






1981 yılı Atatürk'ün doğumunun 100.yılıdır. Bu nedenle Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlılığımızı ve bağımsızlığımıza düşkünlüğümüzü yansıtacak bir anıt yapılır. 



Açılan yarışmayı, 1979 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Heykel bölümünden mezun olan ve o günlerde 27 yaşında olan heykeltraş Rahmi Aksungur kazanır.  














"Anıtta en yukarıda smokin giymiş Atatürk ve yanında ona bakar durumda genç bir asker vardır. İkisi bir Türk bayrağına sarmalanmış gibidir. Atatürk ellerini kendine dolamış, ileriye doğru kendinden emin bir ifadeyle bakmaktadır. Anıtta alışılagelen geometrik bir kaide yerine, genç, yaşlı, kadın ve erkeklerden oluşan bir kompozisyon yer alır. Kucağında bir yaralı olan yaşlı bir adam, onunla birlikte yaralıya bakan başka bir adam, bir eliyle yaralıya silahını doğrultmuş diğer eliyle yüzünü kapatan ayakta duran genç adam, tüm bunlara yüz çevirmiş kulağını kapar gibi duran bir başka adam. Bayrağı yukarı kaldırır gibi duran biri kız biri erkek iki genç ile yığıntı altından elini yukarı doğru çıkaran bir başka genç tasvir edilmiştir. Tüm bu figürlerden bağımsız gibi duran, sırtüstü yatmış bir kadın figürü kompozisyonun solunda yer alır. Sağda ise kompozisyona doğru yönelmiş bir kız bir erkek iki genç, ellerinde kitapla Ata'ya bakmaktadırlar. Arkalarında Atatürk'ün;

'Türklerin vatan sevgisiyle dolu olan göğüsleri lanetli tutkulara karşı daima demirden bir duvar gibi yükselecektir.'

yazısı yer alır." (1)
   






18 Eylül 1981 günü temeli atılan anıtın açılışı 
25 Temmuz 1982 günü yapılır.










Kaynaklar;

* (1) Gaye Birol, Balıkesir ve İlçelerindeki Tören Alanları ve Atatürk Anıtlarının Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, Sayı:59, Ekim 2018. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Subscribe Us