Type Here to Get Search Results !

AYASOS DAĞ KÖYÜ / MİDİLLİ ADASI






KÖYÜN KURULUŞ ÖYKÜSÜ

Efesli rahip Agathon, 800 yılında yanında "Panagia Vrefokratousa", yani Çocuk Tutan Meryem Ana ikonasıyla Midilli Adası'na geldiğinde, amacı İmparator'un karısı Atinalı İrini'ye emaneti teslim etmektir. Bu çok değerli bir ikonadır, 4.yüzyılda İncil yazarı Luka resmetmiştir. 

O dönem Kudüs'te kiliselerdeki ikonalar yok edilmeye başlanınca Agathon, ikonayı kurtarıp sürgünde bulunan imparatoriçeye teslim etmek niyetiyle Kudüs'ten ayrılır. Ancak ne var ki adaya vardığında öğrenir ki, kadın ölmüştür. İkona elinde kaldı mı? 

Dağa çıkıp ormanlık alanda kendini de ikonayı da güvene almak ister. İkonayı görmek isteyenler yanına gidip gelmeye başlarlar. 830 yılında rahip ölünce hıristiyanlar, rahibin yaşadığı bu bölgeye küçük bir kilise yaparlar. İkona da kiliseye yerleştirilir. İkonayı görmek isteyenler sürekli gelip gider bu bölgeye. 1170 yılında daha büyük bir kilise yaparlar. Zamanla burada bir köy ortaya çıkar. 1806 yılında çökmek üzere olan kilisenin yerine daha büyüğü yapılır. 






İkonayı merak ettiniz değil mi? Tam buraya bir fotoğrafını koymalıydım. Ama Yunanlılar kiliselerinde fotoğraf çekilmesini istemiyorlar. Bunu saygısızlık olarak kabul ediyorlar. Hatta kutsal yapılarına girdiğimizde şapka ve güneş gözlüklerimizi bile çıkarmamızı istiyorlar. Bu nedenle ikonanın bir fotoğrafı yok. Ama BURADAKİ fotoğrafların içinde var, görebilirsiniz. Kendileri çekip koymuşlar. 





Kilisenin bahçesindeki çan kulesi, aynı zamanda bir saat kulesi...




Bu köye yerleşenler ahşap oymacılığı ve çanak çömlekçilikle adlarını duyurmuşlar. 

Oturduğumuz bir kafenin levhası.




Turistik bir köy olduğu için ürünlerini sattıkları ilgi çekici dükkanlardan gözlerinizi alamayacaksınız. Büyük ihtimalle eliniz boş dönmezsiniz.




Sokaklar bu kadar dar olunca zaman zaman burada da trafik sorun olabiliyor.








Şurada bir çeşme mi var?





Evet, güzel bir çeşme var ve üzerinde Ahmet Arısoy yazıyor sanki! 

Olabilir mi?




Yazıya Türkçe bakınca Ahmet Arısoy 1966 gibi okudum, ama elbette ilgisi yok. Ayasos Belediyesi 1966 yazıyor.

Onun üstünde Google Çeviri'den anladığım kadarıyla çeşmeyi yaptıranların isimleri ve onların anısına anlamında bir şeyler yazıyor.





Hıristiyanlar için önemli olan bir ikona ve kilise ne kadar ilginizi çeker bilemiyorum. Ama köy doğasıyla ve el sanatları ile harika bir yer.


Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Subscribe Us