Type Here to Get Search Results !

Villach'ta Kutlamalara Denk Geldik


Avusturya'da Villach'dayız. Drau Nehri üzerindeki köprüden Alp Dağları'nı izliyoruz. Şansımıza hava güneşli. Bulutlar da gökyüzünün süsü. 


Paul Watzlawick meydanından başlıyoruz. Küçük bir meydan. Paul Watzlawick, 1921'de Villach'da doğmuş bir psikolog ve filozof. 2007 yılında yaşama veda etmiş. İnsanların duygusal sorunlarını çözmeye çalışırken kendi acılarını yarattığına inanan bir bilim insanı.



Katolik St. Nicholas Kilisesi meydanın en önemli mimari yapısı. Hemen önünde yer alan bir heykel dikkat çekici. İtalyan katolik azizi Franz von Assisi. Elinin üzerine kuşlar konmuş şekilde tasvir edilmiş. Belli ki sevdikleri bir din insanı.


Yine meydanda Villacher Brauhof adlı bir restoran var. Villacher adlı birayı üreten firmanın restoranı. Taze fıçı biralardan oluşan geniş bir ürün yelpazesi ile Avusturya mutfağına özel yemekler sunuluyor. Hemen yanında bir bira üreticisinin heykeli var.  




Drau Köprüsü'nden karşıya geçmeden önce Karnaval Soytarısı'na selam vermem gerekiyor. Dirseğini dizine, elini başına dayamış. Dertli misin birader diyeceğim de, gülümsüyor. Başında soytarılara özgü başlık var. Diğer elinde üzgün ifadeli bir mask tutuyor. Sağ ayağı ile bir saate basıyor.

Günümüzde Fasching adını verdikleri bir karnaval var. Ortaçağda sıradan insanlar da düşüncelerini söyleyebilmek istemişler. 11 kişilik sahte bir hükümet kuruyorlarmış. Böylece özgürce konuşabiliyor, hatta taklitler yaparak alay bile ediyorlarmış. Ancak fazla özgürce konuşunca cezalandırılmaktan da korkuyorlarmış. Kim olduklarını gizlemek için değişik kıyafetler giymeye başlamışlar. Doğruları söylerken deliliğe vurmuşlar denir mi, bilemedim.  





Köprüyü geçip eski şehire doğru ilerliyoruz. Müzik sesi duyuluyor. Neşeli insanlar var. Bir eğlence var belli ki. Yerel kıyafetler giymiş insanlar görüyoruz. Acaba? Bir karnaval mı var? Ama nasıl olur? Fashing şubat ayındaydı, bu başka bir şey olmalı.




Cadde boyunca çadırlar kurulmuş. Her birinde yiyecek ve içecekler satılıyor. İnsanlar ya masalarda oturmuşlar ya da tezgahların önünde ayakta bir şeyler yudumlayıp sohbet ediyorlar. Villacher markalı biralar herkesin ellerinde. 

Bir bando geçiyor yanımızdan, onları alkışlıyoruz. Bandoyla beraber geleneksel kostümleri içinde kadınlar, erkekler ve çocuklar el sallayarak yürüyorlar. İnsanların neşesi bize de bulaşıyor.





Günlerden 30 Temmuz 2023. Her yıl Ağustos ayının ilk haftası Villach'ta Villacher Kirchtag kutlanıyor. Villach Kilise Günü. Bu yıl 78. kez kutlanıyor. İlk kez 1 Ağustos 1936 günü kutlanmış, ilgi görünce sonraki yıllarda da kutlanmaya devam etmiş. 2.Dünya Savaşı başlayınca bitene kadar Kirchtag kutlanamamış doğal olarak. 7 Ağustos 1948 yılında yeniden başlamış kutlamalar. Tüm şehir dans pistine dönüşmüş. Savaştan sonra ilk kez yiyecek ve içecekler karnesiz satın alınabildiği için insanlar mutluymuş. Şehir ışıl ışılmış. 


Bir de 2020 ve 2021 yıllarında kutlama yapılamamış. Koronavirüs salgını yüzünden. 



Kalabalıktan ve çadırlardan eski şehirdeki binaları rahatlıkla göremeden caddenin sonuna kadar ilerliyoruz. 

Eğlencenin merkezinden biraz uzaklaşınca bronzdan yapılmış geleneksel çift ile karşılaşıyoruz. Bizi Villach'tan onlar uğurluyor.


Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Subscribe Us