Type Here to Get Search Results !

Kaşifler Anıtı'nda Kaşifler, Bilim İnsanları ve Sanatçılar




Lizbon'da Belem sahilinde 52 metre yüksekliğinde bir anıt dikkat çekici. Bir gemi, üzerinde de pek çok denizci sanki denize açılmaya hazırlamış gibi tasarlanmış bir anıt, Kaşifler Anıtı..




Portekizliler bağımsızlıklarını kanlı savaşlardan sonra kazandılar. Ülkelerini geliştirmek için ticaret yapmaları gerekiyordu. Ortaçağda en önemli ticari ürünler baharat ve ipekti. Özellikle baharat çok önemliydi, çünkü tıp alanında çok aranan hammaddelerdi. Ancak sadece doğuda bulunuyordu. 

Doğuya gitmek zordu. Akdeniz'de İtalya Cumhuriyetleri Venedik ve Cenova hakimdi. Onları aşmak kolay değildi. Karadan gidiş geliş de kolay değildi. Osmanlı İmparatorluğu çok güçlenmişti.

Bu nedenle Portekizliler için bilinmeyen denizlere açılmak dışında yol kalmamıştı. 

Portekiz çok sayıda denizci yetiştirmişti. Uzun bir sahil şeridi ve uzun nehirleri vardır. Bu sayede küçük ama sığ sularda manevra yeteneği olan gemileri vardı. Ticari ilişkilerini deniz yoluyla geliştirmişlerdi. 

Karavela adlı gemilerini geliştirmeleriyle okyanusa açılmaya başladılar. Afrika kıtasının en güney ucu Ümit Burnu'nu geçerek Hindistan'a giden yolu keşfettiler. Böylece baharat ve ipeğe ulaşmış oldular. Çin ile ticari ve diplomatik ilişkiler kurdular. Brezilya'yı keşfettiler. 

15. ve 16.yüzyıllar Portekizliler için keşifler çağı olmuştu. Bunu denizcilerine, bilim insanlarına ve sanatçılarına borçluydular. 




Anıtta keşifler çağına öncülük etmiş bu kaşifler, bilim insanları ve sanatçılarını ölümsüzleştirmişler. 

Coğrafi keşiflerin destekçisi Prens Henry...
Hint rotasını keşfeden kaşif Vasca da Gama...
Brezilya kaşifi Pedro Alveres Cabral...
İlk dünya turuna çıkan denizci Ferdinand Magellan...
Kongo nehrine ulaşan ilk kaşif Diogo Cao...
Ümit Burnu'nu geçen ilk denizci Bartolomeu Dias...
ve daha pek çok isim...




Anıt 1940 yılında yapılmış. Portekizli sanatçılar Cottinelli Telmo ve Leopold de Almeida, dünya fuarı için hazırlamışlar bu anıtı.  

Kaşiflerin önemli destekçisi Prens Henry'nin ölümünün 500.yılında 1960 yılında anıtı tekrar, bu daha dayanıklı olacak şekilde betondan yapmışlar.




Lizbon kaldırım desenleriyle ünlü. Kaşifler Anıtı'nın hemen yanındaki geniş alana Rosa dos Ventos (Pusula Gülü), içine de keşiflerini gösteren bir dünya haritası işlemişler.  Bu pusula gülü mimar Luís Cristino da Silva tarafından tasarlanmış. 




Anıt, günümüzde Portekiz tarihinin önemli bir dönemini anlatıyor.





Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Subscribe Us