Type Here to Get Search Results !

Fransa'da Bir Kasaba, Riquewihr


16.yüzyıldan kalma mimarisini büyük ölçüde korumuş bir kasabadayız; Riquewihr. Colmar'a sadece 11 km mesafede.


Doğu kapısında kasabaya girdik. Girdiğimiz gibi sanki zamanda yolculuk yapmışız gibi ortaçağa ışınlandık.

 

İlk sakinleri 6.yüzyılda buraya yerleşmeye başlamış.

13.yüzyılda üzüm bağlarının gelişmesiyle ekonomik olarak büyümüşler. Bu ekonomiyi ve onu oluşturan insanları korumak gerekmiş. Bu nedenle 1291 yılında kasaba duvarlar ve hendeklerle çevrelenmiş.


Ortaçağdan kalma mimarisini önemli ölçüde korumuş rengarenk evlerin arasında yürüdük. Hafta sonu değil, günlerden çarşamba, ancak sokaklar kalabalık. Gezginlerin ilgi odağı olan bir kasabayı keşfetmeye çalıştık.



1500'lü yıllarda kasabayı korumak için yeni surlar inşa edilmiş. Bu surlar günümüzde evlerle bütünleşmiş.


17.yüzyıla kadar geçen zamanı huzurlu ve mutlu geçiren kasaba, 30 Yıl Savaşları (1618-1648) ile birlikte işgal edilmiş ve yağmalanmış. Bundan sonra kıtlık ve salgın hastalıklar nedeniyle ölüm oranı artmış, yoksulluk başlamış.


Riquewihr, Fransız Devrimi'nden sonra Fransa'ya bağlanmış.

Yüzyıllardır olduğu gibi günümüzde de şarap üretimi devam ediyor. Geleneksel mutfağını konuklarına sunan restoran ve kafeler bulmak mümkün.  


Pek çok evin pencerelerinde rengarenk çiçekler, sanki evin içinde taşıyorlarmış gibi bu güzel yaz gününe renk ve heyecan katıyordu.



1.Dünya Savaşı'nın ardından 2.Dünya Savaşı bu bölgede çok yoğun şekilde yaşandı. Alsace bölgesindeki pek çok şehir ve kasabanın aksine Riquewihr çok az hasar gördü.

Bu şans sadece Fransızları değil, bizim gibi gezginler için de ve dünya mirası için de çok değerli oldu. 


 


General De Gaulle adı verilen sokağın sonunda Dolder Kulesi'ne ulaştık. 13.yüzyılda inşa edilen kule savunma kapısı olmuş, sonra gözetleme kulesi ve çan kulesi olmuş. Günümüzde müze olan kuleye çıkıp Alsace bölgesinin manzarasına bakmak mümkün. 3 € karşılığında.




Sokağa adını veren General Charles De Gaulle, 1959 ile 1969 yılları arasında Fransa Cumhurbaşkanı olarak görev yapmış, Fransa'nın 2.Dünya Savaşı'nda görev yapmış önemli generallerinden biri.


 



Güzel ve güneşli bir günde gezdiğimiz Riquewihr'i kolay kolay unutmak mümkün olmayacak.   


Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Subscribe Us