Type Here to Get Search Results !

Klompen ve Zaanse Schans


Bu müzede tarih boyunca giydikleri takunyaları sergiliyorlar. "Klompen" diyorlar bu ahşap ayakkabılara.


Hollandalılar bu tahta ayakkabıları günümüzde çok sayıda üretmeye devam ediyor. Biz gezginler için hediyelik eşya olarak satmak için. 


Genelde köylerde kullanıyorlarmış. Sıcak ve rahat olduğu için. İlk kez giyenler rahat olduğunu düşünmeyecekler elbette. Klompen aynı zamanda güvenliymiş. Çünkü bir kaza anında, ayağınıza ağır bir şey düşürdünüz, çelik burunlu ayakkabılardan bile daha fazla klompene güveniyorlar. Yüzyıllarca kullanmışlarsa yanılıyor olamazlar, öyle değil mi? 

Bu müzede birer sanat eserine dönüştürülmüş klompenler de gördük. Ancak günlük kullanımda klompenlerin bir avantajı daha varmış. Klompeni kullandın, yıprandı. Artık kullanılacak durumda değil. Ateşe atabilirsin. Böylece ısınırsın.



Hollanda'da, Zaanse Schans'ta biz de kendimize klompen aldık. Hayır, alttaki fotoğraftakini değil. Daha küçük bir tane.


Hollanda muhteşem bir ülke. Yüzölçümü Konya kadar ama tarım ürünlerinde ihracat şampiyonu demeyeceğim, bunu biliyorsunuzdur artık... Topraklarının dörtte birinin su altında olmasından da söz etmeyeceğiz. Güzel bir doğası var, her yer yemyeşil. Çünkü yağmur bulutları Hollanda topraklarını sık sık suluyor. 

Hollanda gezimizi ağustos ayına denk getirdik. Ama yağmurluklarımızı üzerimizden pek çıkaramadık. 


Nereye baksak yeşil ama bunu sadece yağmura bağlamak doğru olmaz herhalde. Hollanda bir tarım ülkesi.

Zaanse Schans'ta ne gördük? Geniş çayırlar, kanallarda akan ırmak suları ve yel değirmenleri...



Ve göze hoş görünen güzel evler. Burası bir hediyelik eşya dükkanı. 



Müzeler ve atölyeler. Ve Hollanda denince ilk aklımıza gelen lezzetli peynirleri. Çeşit çeşit peynirleri tadabileceğiniz ve satın alabileceğiniz mağazalar var. Biz de satın aldık.
"Onu da alalım, bu da çok lezzetli. Tabi tabi, onu da alıyorum..."
Eşim uyardı:
"Bir yuro kaç lira unuttun galiba?"



Kanalların üzerinde küçük köprüler ve yürüyüş yollarıyla ayaklarımız bizi nereye kadar götürdüyse oraya kadar yürüdük. Bulutları biraz yükselmişti, ıslanmadık.



Zaanse Schan'ta bisiklet kiralamak da mümkün. Hollanda zaten bir bisiklet ülkesi. Şu fotoğraflarda hiç tepe görüyor musunuz? Yok... Şehirler arasında bile bisiklet yolları var ve süs için değil. Bisiklet süren çok insan gördük. Yağmurlu havaya rağmen, yağmurluğunu giymiş ve belki işine, belki evine gidiyor, belki de spor yapıyor. Özendik.

Zaanse Schans'ta tekne turlarına katılanlar da vardı. 



Buradaki binalar, yel değirmenleri, yürüyüş yolları, kara yolları... hiç biri rastgele yapılmamış. Her şey planlanarak şekillendirilmiş. 1948'den 1982'ye kadar Mimar Jaap Schipper'in bu planlamada önemli katkısı var. 



Bu renkli doğanın içinde evlerini de uyumlu şekilde renklendirmeyi başarmışlar.




Zaanse Schans'ta gezerken nereyi fotoğraflayacağımızı şaşırdık. Farklı açılardan tekrar tekrar çektik. 



Tekrar gelir miyiz? Liramız değerlensin, elbette geliriz.



 



Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Subscribe Us