Type Here to Get Search Results !

Bandırma Gemi Müzesi

 


Mustafa Kemal Paşa'yı 19 Mayıs 1919 günü Samsun'a ulaştıran Bandırma Vapuru, 1925 yılında hizmet dışı kalmış ve sökülmüştü. Burada gördüğümüz gemi, orijinal çizimlerine sadık kalınarak gerçek ölçülerinde 2001 yılında tekrar yapıldı. 


Merdivenlerden güverteye çıktık. Mustafa Kemal Paşa arkadaşlarıyla toplantı halindeydi. 


Burası da Mustafa Kemal Paşa'nın kaldığı kamara. Burada sol tarafta görünen radyo, Mustafa Kemal Paşa'nın kullandığı bir radyo.


Geniş bir toplantı salonunda hem sunumlar yapılabiliyor, hem de duvarlarda önemli belgeler ve fotoğraflar tarihi anlatıyor. 

Salonda Bandırma Vapuru'nun orijinal çizimleri, Atatürk'ün beylik tabancası ve el yazısıyla yazdığı bazı belgeler de sergileniyor.  


Burası sadece Bandırma Vapuru'ndan ibaret değil, aynı zamanda Milli Mücadele Parkı.


Bu anıtta Atatürk, efeleri ile askerlerini iki yanına almış, kadın ve erkek savaşarak ülkede bilim ve sanatla Türk bayrağının göklerde dalgalanmasını sağlamış. 

Anıtı 2006 yılında Prof. Dr. Tankut Öktem yapmış. 


Parkın bir köşesinde 9 adet rölyef (kabartma) Kurtuluş Savaşı'mızın başından sonuna önemli olayları canlandırmış. Heykeltıraş Ragıp Çeçen'in hazırladığı bu kabartmalarda Atatürk'ün Sansun'a çıkışı, Havza Genelgesi, Amasya Genelgesi, Erzurum Kongresi, Sivas Kongresi, Büyük Millet Meclisi'nin açılışı, Milli Mücadele için yapılan muharebeler ve Büyük Taarruz konuları işlenmiş.



Bu duvarda şehit düşen 1200'ü aşkın Samsunlu kahramanın isimleri yazılı.  




Bu duvarda ise Türkiye'nin en uzun seramik kabartmasına (rölyef) yer verilmiş. 300 parça seramikten oluşan kabartmada Kurtuluş Savaşı'mızdan sahnelere yer verilmiş. 2006 yılında tamamlanan kabartma 70 metre karelik bir alan kaplıyor. On Dokuz Mayıs Üniversitesi Seramik Bölümü Öğretim Görevlisi Turan BAŞ, 15 öğrencisiyle hazırlamış bu kabartmayı.




Çok güzel hazırlanmış ve çok güzel düzenlenmiş, sadece Atatürk'ün Samsun'a çıkışı ile sınırlandırılmamış bir park olmuş. Heyecanla ve gururla gezdik. 


Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Subscribe Us