Type Here to Get Search Results !

PAMUKKALE TRAVERTENLERİ





Pamukkale fotoğrafı gören herkesin aklında yer eder beyaz travertenler.. Hemen herkes bilir Pamukkale'nin Denizli'de olduğunu..

2009 yılının Mart ayında gezdiğim Pamukkale ve Hierapolis Antik Kenti fotoğraflarımı paylaştım, biraz da  not aldım..



PAMUKKALE'YE NASIL GİDİLİR?



Pamukkale, Denizli'ye 18 km, İzmir'e 240 km, Ankara'ya 473 km ve İstanbul'a ise 624 km uzaklıktadır.



Resim 1. Pamukkale Harita


Denizli'den Ankara Bulvarı üzerinden çıkış yaptık. Pamukkale Bulvarı üzerinde yolumuza devam ettik. Bu arada Karşıyaka ve Korucuk köylerini de geçtik. Denizli'ye yaklaşık 18 km mesafede ve yaklaşık 22 dakikalık bir araba yolculuğundan sonra Pamukkale'ye varmıştık.



Resim 2. Pamukkale Harita




PAMUKKALE TRAVERTENLERİ

Pamukkale'ya vardığımzda travertenler karşıladı bizi. Küçük bir gölcük ve ardında yer yer kararmış, ama genelde beyaz travertenler.




Fotoğraf 1. Pamukkale Travertenler



Neden yer yer karardığını merak ediyoruz. Su az olduğu için.. Fotoğrafları çekerken travertenlerde su yoktu. Peki su neden az?.. Termal oteller...  Anlaşıldı, yine aynı mesele...

Bölgede 17 adet termal su kaynağı var; bu nedenle bolca termal otel var. Termal suların sıcaklığı 35-100 derece arasında.


Fotoğraf 2. Pamukkale Travertenler


Buraya fotoğraf makinesi olmadan sakın gelmeyin. Zaman ayırabilirseniz günbatımını burada geçirin, çünkü manzara harika!..





Fotoğraf 3. Pamukkale Travertenler


Yukarıdaki fotoğrafta biraz su olsaydı, çok daha güzel olurdu. 

Küçük bir alanda su vardı. Hatta traverten teraslarından birinde kimi ziyaretçiler ayaklarını suya sokup geziniyorlardı. 



Fotoğraf 4. Pamukkale Travertenler
Traverten denen beyaz yapı, akan sulardan kalan kalsiyum karbonat minerallerinden oluşmakta. Başlangıçta jel kıvamında olan kalsiyum karbonat zamanla sertleşir traverten halini alırmış. Eğer jel halinde olan kalsiyum karbonat üzerinde ziyaretçiler gezinirse, travertenler sertleşemeden ezilir, dağılır ve dengesi bozulurmuş. Bu nedenle sadece belli yerlerde travertenlerin üzerine çıkılmasına ve ziyaretçilerin ayaklarını suya sokmalarına izin veriliyor. 


Termal suyundan yararlanma fırsatım olmadı, belki sonraki gelişimde..


Bu gezintiden sonra travertenlere komşu Hierapolis Antik Kenti'ni gezindik.




Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Subscribe Us