Type Here to Get Search Results !

ŞEYTAN SOFRASI




ŞEYTAN SOFRASI NEREDE?

Balıkesir'in Ayvalık ilçesindedir. 



Resim 1. Şeytan Sofrası harita

Ayvalık'ın 8 km güneyinde bir tepedir. Şeytan Tepesi de denir. Buradaki manzara Cunda adalarına ve hemen batısındaki Midilli Adası'nı kapsıyor.



ŞEYTAN SOFRASI'NA NASIL GİDİLİR?

Resim 2. Şeytan Sofrası harita

Şeytan Sofrası'na gitmek için Ayvalık'tan Sarımsaklı'ya minibüsle gittik. Oradan da bir taksiye binerek tepeye çıktık. Ee, şubat ayında bölgeyi gezmeye giderseniz, Şeytan Sofrası'na çıkmak çok kolay olmayacaktır. Tabi özel aracınız varsa, sorun olmaz..


AYVALIK

Fotoğraf 1. Ayvalık

Ayvalık'a gelmişken biraz dolaşmadan olmaz. Atatürk heykelini fotoğraflamadan gitmek olmazdı..


Fotoğraf 2. Ayvalık

Meydanın hemen yanında sıralı mekanlarda karnınızı doyurabilirsiniz. Biz Ayvalık tostunu tercih ettik. Ayvalık tostu yemeden gitmek olur mu?.. Olmaz elbette..


ŞEYTAN SOFRASI

Fotoğraf 3. Şeytan Sofrası

Galiba Şeytan Sofrasında 2012 yılının ilk misafirleri bizdik. Şubat ayının sonu.. Yolumuz düşmüşken, görmeden dönmeyelim dedik..

Tepede bir restoran var.. Ancak henüz yeni sezona hazırlık yapıyorlardı. Çay bile içemedik, "üçü bir arada neskafe verebilirim" dedi genç bir arkadaş..

Fotoğraf 4. Şeytan Sofrası


Manzara için gelmiştik. Gökyüzü bulutlarla kaplı ve soğuk bir gün.. Şeytan Sofrası, sönmüş bir volkandan arta kalan lav birikintisiyle oluşmuş bir tepe üzerinde. Ayvalık adaları ve Midilli Adası manzarası, özellikle günbatımlarında harika fotoğraf kareleri sunar fotoğraf meraklılarına.


Fotoğraf 5. Şeytan Sofrası

Bu fotoğrafı, 1 Ocak 2007 günü akşamı çekmiştim. Gökyüzü daha açık, hava daha sıcak, manzara daha renkliydi. 


Fotoğraf 6. Şeytan Sofrası

Efsaneye göre, Zeus'un süt annesi İda, şeytanı kovar, çünkü Zeus'a zarar vermesinden korkmaktadır. Şeytanın üç ayaklı olduğuna inanılır. Giderken bir ayağını İda Dağı eteklerine, bir ayağını Midilli Adası'na, bir ayağını da bu tepeye basmıştır.


Fotoğraf 7. Şeytan Sofrası

Bu efsaneye ne kadar inanırsınız bilemem, ama bu kafes içine alınmış çukurun şeytanın ayakizi olduğuna inanılıyor. Ve ziyaretçiler buraya bozuk para atıyorlar.. Neden bunu yaparlar ki?


Fotoğraf 8. Şeytan Sofrası

Hemen kafesin yanında bağlı bez yığınları olan bir çalı var. Şeytanın ayak bastığı yere neden bez bağlar ki insanlar? 


Fotoğraf 9. Şeytan Sofrası

1500'lü yıllarda kilise bir Rum'u Ayvalık'a sürgüne gönderir. Penelelope, Osmanlı egemenliği döneminde bu tepede uzun yıllar bir başına yaşar. Bir yıl yaşanan büyük kuraklığı halk, kiliseden kovulduğu için uğursuz saydıkları bu Penelelope'den bilirler. Onu öldürmeye karar verirler ve toplanarak tepeye gelirler. Ancak Penelelope, gerçekten şeytanca bir plan yapmıştır. Çok zengin bir sofra kurar. Zaten açlıktan gözü dönmüş olan halk, bu zengin sofrayı görünce Penelelope'yi unutur ve sofraya oturur. Penelelope de kaçarak ellerinden kurtulur. 


Fotoğraf 10. Şeytan Sofrası

Bugün, üç ayaklı şeytanın ayak bastığı yere fotoğrafçılar üçayaklarını kurup harika günbatımı fotoğrafları çekmektedir. 

Şeytanın ayak izini boşverin, bu manzarayı görmek için ve benim çektiklerimden çok daha iyilerini çekmek için Şeytan Sofrası'na gelin..


NOT : Şeytan Sofrası'na 4 yıl sonra yeniden gittik. Yeni yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Subscribe Us