Type Here to Get Search Results !

İZMİT SAAT KULESİ




İZMİT SAAT KULESİ



Konumu


Şehrin kuzey kıyısında İstanbul-İzmit yolu üzerindedir.




Dr.Sadık Ahmet Parkı içinde yer alır.





Yapımı

1900 yılında temeli atılır. Amaç Sultan 2.Abdülhamit'in tahta çıkışının 25.yılında, yan bir yıl sonra açılışını yapmaktır. Ancak depremler, salgın hastalıklar dahil pek çok başka ekonomik zorluklardan sonra açılışı 1902 yılında yapılabilir. Yani 2.Abdülhamit'in tahta çıkışının 26.yılında..


Kulenin saati Avrupa'dan getirtilir. Ancak belediye, gümrükteki saatin vergisi ödeyemez. Sultandan vergi muafiyeti, yani ayrıcalığı istenir. Uzun zaman gümrükte bekleyen saat, sonunda kavuşur kulesine..


1929 yılında saat yenisiyle değiştirilir. Mustafa Şem'i Pak tarafından yapılan yeni saat yerine takılır.


Mimarisi


Kule dört katlıdır. İlk katının üç cephesinde sebiller vardır. Sebillerin üzerinde isimler, kalp işaretleri ve daha bir sürü anlamsız karalama.. Kağıt-kalem kullanma alışkanlığı olmayan sürülerin, yaşadıklarını kendilerine ıspatlama çabası.. kuleyi kirletmekten başka işe yaramamış..


Kulenin ikinci katında bir seyir balkonu var. Üçüncü kattaki pencerelerin altında 2.Abdülhamit'in tuğraları dikkat çeker. 


Kulenin mimarı, yaşadığı dönemde Mimar Kemallettin Bey ile birlikte Türk mimarisine yeni bir kimlik kazandıran Vedad Tek (1873-1943)'tir.








KAYNAK : Meltem Cansever, 100 Saat Kulesi, ntv yayınları



Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Subscribe Us