Type Here to Get Search Results !

MERSİN ATATÜRK EVİ






ATATÜRK EVİ

İsmet İnönü Bulvarı üzerinde Mersin Büyükşehir Belediyesi'ni bulursanız, Atatürk Evi'ni de bulursunuz.. Hemen arkasındaki sokağın başında..


Bahçe kapısından girdim. Binaya girerken kapı önünde üç-dört kişi sohbet ediyorlardı. Özel mülklerine giriyormuşum gibi hissettim.




Hemen girişte Mersinli Kuvay-i Milliyecilerinin fotoğraflarından oluşan bir köşe vardı. Sadece Atatürk'ü değil, isimsiz kahramanları da unutmamak gerek..




Atatürk, 20 Ocak 1925 günü eşi Latife Hanım ile Mersin'e geldiğinde bu evde 11 gün kalarak Mersinlilerin konuğu olmuş. 



Odalarda, Atatürk'ün Mersin ziyaretinde çekilen fotoğraflar ve Anıtkabir Müzesi'nden getirilen kişisel eşyalar sergileniyor. 



Bina 1897 yılında yapılmış. Dönemin Almanya Konsolosu Bay Christman, Mersinli bir tüccar olan Mavromati'nin kızıyla evlenince yapılan bina, bu nedenle "Kristman Konağı" olarak da biliniyormuş.




1976 yılına kadar farklı amaçlarla kullanılan bina, bu tarihte belediye kararıyla "Atatürk Evi" olmuş. 1982 yılında Kültür Bakanlığı'na geçen "Atatürk Evi", 12 Ekim 1992 günü müze olarak halka açılmış. 





Atatürk Evi'nden çıkınca, Sakarya Caddesi'nden karşıya geçtim. Küçük bir yeşil alanda bu ağaç dikkatimi çekti. Çok mu rüzgar görmüştü acaba?.. Öyle bir şekil almıştı ki, sanki beni bu küçük parka davet ediyordu. Ağacın arkasında bir heykel mi var?..



"Büyük başarılar 
         değerli anaların yetiştirdikleri
                seçkin evlatlar sayesinde olmuştur"

                                              Mustafa Kemal







Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Subscribe Us