Type Here to Get Search Results !

BALIKESİR SAAT KULESİ

 



Ne zaman Balıkesir'de Anafartalar Caddesinden geçsem Saat Kulesi'ne bakarım. Saatin kaç olduğunun önemi yoktur. Yaklaşık yüz yirmi yıldır dimdik ayaktadır ve hala oradadır. 1827 yılında yapılan ilk kule, 1898 yılında depremde yıkılınca yerine 1901 yılında bugün gördüğümüz bu saat kulesi yapılmış.


Kulenin güneye bakan kapısının üzerinde gördüğümüz yazıya göre ilk yapılan saat kulesi, İstanbul'daki Galata Kulesi'nin benzeriymiş.


Bir tepenin yamacında yükselen saat kulesi, zamanla çevresindeki binaların kat sayıları artsa da, görkemini korumayı başarıyor. Bir gün yüksek binaların arasında kaybolmaması için özen gösterilmesi gerekir. Zaten kulenin batıya bakan cephesini "Mutasarrıf Ömer Ali Bey Yazma Eser Kütüphanesi"nin yer aldığı bir başka tarihi yapı biraz gölgelemiş.



Kule kare tabanlı ve yaklaşık 20 m yüksekliğinde. İkinci katının dört cephesinde de demir korkuluklu çıkma balkonlar dikkat çekiyor.  Dördüncü katın dört cephesinde de saat var. 



Kulenin beşinci katında ahşap bir köşk, üzerinde de soğan biçimli kurşun kaplama bir kubbe var. 



Eğer acelem yoksa saat kulesinin hemen önündeki alanda yer alan cumhuriyet tarihimizde önemli bir yer tutan Kuva-yi Milliye Müzesi de gezilmesi ve görülmesi gerekir. 

Diğer bazı illerimizdeki saat kuleleri de ilginizi çekerse buradan ulaşabilirsiniz.




Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Subscribe Us