Type Here to Get Search Results !

Lubliyana'nın Ejderhası





Argonautlar Lubliyana'da

Ejderha Köprüsü üzerindeki ejderha heykelleri dikkat çekici. Zaten ejderha Lubliyana'nın simgesi. Çook uzun zaman önce bu bölgede yaşayan bir canavar varmış. Argonotlar'dan Jason'un yolu bu bölgeye düşünce karşılaşmış bu canavarla. Jason, daha önce "Kral Kyzikos Nasıl Öldürüldü ve Argonautlar Destanı" adlı yazımızda sözünü ettiğimiz Argonautlardan biri. 

         



Yolu Anadolu'dan geçen, günümüzdeki Erdek'te Kral Kyzikos'un istemeden ölümüne neden olan Argonotlar, Kolkhis'ten Altın Postu almayı başarmış, Yunanistan'daki Iolkos ülkesine dönmüşlerdir. Ancak Argonautların lideri Iason, hakkı olan tahta çıkamamıştı. İşte o Argonautlardan Jason ve arkadaşları, Tuna Nehri boyunca ilerlemiş, bir kolu olan Sava Nehri'ne ulaşıp sonunda Lubliyana'ya varmışlar. Buradaki gölden ve bataklık alandan daha öte gidememişler. Tek çare gemilerini parçalayarak taşımak ve Adriyatik Denizi'ne çıkarak, oradan Yunan ülkesine dönmekmiş.  Lubliyana civarında konakladıkları yerde bir canavarla karşılaşmışlar. Argonautlardan Jason bu canavarla savaşmış, onu yenmiş ve öldürmüş. Jason'un yendiği bu canavar, Lubliyana Ejderhası imiş.  Böylece Lubliyana'yı, Argonautlar kurmuş olur. 

Bizim için Erdek'ten Lubliyana'ya uzanan bir öykü...

          


Lubliyana Sokaklarında

Lubliyana Kalesi kentin en büyük anıtı. Her sokağından görülüyor. Ortaçağdan kalma bir kale. 11.yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. 15.yüzyılda tamamen elden geçirilmiş, ardından da yeni eklemelerle günümüzdeki halini almıştır. 





Lubliyana sokakları, Ljubljanica Nehri üzerindeki köprüleriyle göz alıcı bir görünüme sahip. Heykeller ve anıtlarla süslenmiş sokaklarında nereye bakacağımızı şaşırdık.




Slovenya 25 Haziran 1991 günü, Yugoslavya'dan ayrılıp bağımsızlığını ilan etti. Ulusal marşının sözleri, Preseren'in bir şiiridir. 1 Mayıs 2004 günü de Slovenya Avrupa Birliği'ne katıldı.

Preseren'in yaşam öyküsünü arabesk bir anlatımla okumak için tıklayın.


Doyamadık Lubliyana'ya. Yeniden gelmeli...

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Subscribe Us