Type Here to Get Search Results !

Macar Evi (Kossuth Müzesi)



Haritalar uygulamasından yararlanarak müzeye ulaştık. Giriş ücretsiz.

Müze, Lajos Kossuth anısına 1982 yılında açılmış. 


Peki kimdir Lajos Kossuth?

Avusturya İmparatorluğu, egemenliği altındaki Macaristan'ı Almanlaştırmaya çalışıyordu. Macaristan ise buna direniyordu. Önderleri Lajos Kossuth ile Lajos Batthyány idi. Budapeşte'de kansız olayların sonucunda Macaristan özerkliğini ilan etti. Yönetimin cumhurbaşkanı Lajos Kossuth oldu. Ancak çıkan iç savaştan sonra Kossuth 1849 yılında Osmanlı topraklarına geçmek zorunda kaldı. 

 

 

 

1850 yılında Kütahya'ya geldi. Bu eve yerleşti. Macaristan için çalışmaya devam etti. Türkçe öğrendi, İngilizcesini geliştirdi. 

 

 

Kossuth'un çalışma odası ve masası bir odada ziyarete açık.

 

O dönem Macarların giysilerinden örnekler.

 

 

Buraya balkon demek ne kadar doğru, bilmiyoruz ama muhteşem bir alan. Yazın sıcak günlerinde burada zaman geçirdiklerine eminiz.

 

 

Bazı odalar Kossuth anısına onun eşyalarıyla düzenlenmişken, bazı odalar da geleneksel Türk eşyalarıyla döşenmiş.

 

Lajos Kossuth 2 yıl sonra Kütahya'dan ayrılıp İngiltere'ye, ardından ABD'ye gitti. Macaristan'ın bağımsızlığı için çalışmaya devam etti. 

Avusturya İmparatorluğu, Macaristan'ı Almanlaştırma çalışmalarına devam etti. Ancak 1867 yılında Avusturya girdiği savşaşları kaybedince zayıfladı. Macaristan ile ikili bir devlet yapısı oluşturmak zorunda kaldı; Avusturya-Macaristan İmparatorluğu.

 


Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, 1914 yılında Osmanlı Devleti ile müttefik girdiği 1.Dünya Savaşı'nı kaybedince dağıldı.


Kütahya'da, muhteşem bir evde, ülkesinin özgürlüğü için savaşan bir kahramanın izlerini görmek bizi mutlu etti.


NOT : Tekirdağ'da da bir Macar özgürlük savaşçısının evine konuk olduk. İlginizi çekerse Rakoczi Müzesi'ni siz de gezin. 


Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Subscribe Us