Tekirdağ'da Rakoczi Müzesi'ne geldik. Kapının yanında bir büstü var. Levhada da şu yazılı:
"II.Prens Rakoczi ile Tüm Macar Siyasi Mültecilerin Anısına."
Müzeye giriş ücretli, ancak abartılmamış.
Bina, Rakoczi'nin kaldığı konaktan geriye kalan bir yapı. 1932 yılında Macaristan hükümeti binayı satın almış. 1982 yılında yenilenip müze haline getirilmiş.
Peki kimdir Rakoczi?
Macarların özgürlük savaşçılarından biridir. 1717 yılında Osmanlı'nın davetiyle Türk topraklarına gelen II.Ferenc Rakoczi, 1720'de Tekirdağ'a yerleştirilir. 1735'te ölene dek de Tekirdağ'da kalır.
Yaşadığı dönemi kısaca özetlemek gerekir.
Macarlar uzun yıllar, Avusturya'daki Habsburg Hanedanlığı'na karşı bağımsızlık savaşı vermişler. 1683 yılında Osmanlı'nın 2.Viyana Kuşatması'nda Osmanlı'dan yana olmuşlar, ancak kuşatmanın başarısız olmasından sonra daha çok baskı görmüşler ve 1687 yılında Macar krallık tacını Habsburg Hanedanlığı'na teslime etmek zorunda kalmışlar.
İmre Thököly ile Macarlar bağımsızlıkları için mücadele etmeye devam ederler. Rakoczi, üvey babası olan Thököly ile bu mücadeleye katılır.
Rakoczi'nin öz babası, I.Ferenc Rakoczi, 1652-1659 yılları arasında Erdel Prensi'dir.
Erdel Prensliği, 1526 Mohaç Muharebesi'nden sonra Osmanlı'ya bağlanan prenslik, 1699 Karlofça Antlaşması ile de Avusturya'ya terk edilir.
Rakoczi, 1703 yılında Fransa'nın desteğiyle başlattığı bağımsızlık mücadelesi ile II.Ferenc Rakoczi adıyla Erdel Prensi ünvanını alır.
1708 yılında Avusturyalılara karşı Trencin Savaşı'nda atı tökezleyince düşer, bilincini kaybeder. Askerleri onu öldü sanırlar. Macarlar yenilir. Bu yenilgi ekonomik zorlukları da beraberinde getirir. Sonunda bağımsızlık yanlıları da Avusturya ile anlaşmak zorunda kalır.
1711 yılında Szatmar Barış Antlaşması imzalanır. Rakoczi bu antlaşmayı kabul etmez. Kabul etse, krala sadık kalsa, arazilerini geri alabilecektir.
1717 yılında Rakoczi ve taraftarları için mülk cezası onaylanır. Tüm malları ellerinden alınır. Bağımsızlık savaşı sona erer.
1718 yılında Osmanlı ile Avusturya arasında imzalanan Pasarofça Antlaşması ile Osmanlı'ya sığınan Macarların yaşamları güvence altına alınır.
İmre Thököly de Kocaeli'ne yerleştirilir.
Rakoczi'nin eşi ve çocukları
Müzede, ailenin özel eşyalarından başka Macar kültürüne ait eşyalara da yer verilmiş.
Mikes Kelemen için de bir köşe ayrılmış.
Bu bina, Rakoczi'nin kullandığı konağın mutfak bölümüymüş.
Müzenin en özel ürünü, sanırım Rakoczi'nin kendi yaptığı bu sandalye.
Rakoczi anısına günümüzde Slovakya sınırları içinde kalan Kösice'de anısına bir müze vardır. Adı Rodosto olan müze, Tekirdağ'daki evini bir yeniden yapımıdır. Rodosto, Tekirdağ'a verdikleri isim. Yani Müzenin adı Tekirdağ Müzesi. İlgili sayfaya buradan ulaşabilirsiniz.
Sadece bir kaç ay önce Kütahya'da başka bir Macar özgürlük savaşçısı olan Lajos Kossuth'un evine de konuk olmuştuk. Rakoczi'den yaklaşık 100 yıl sonra yaşamış ve o da Osmanlı'ya sığınmış. Kütahya'daki "Kossuth Müzesi"ni de görmelisiniz.