Type Here to Get Search Results !

Kütahya Lezzetleri


Kütahya yöresel lezzetlerini korumakla kalmamış, bu lezzetleri yaşatmaya ve sevdirmeye devam ediyor. "24 saatte Kütahya" gezimizde bu lezzetlerin peşine düştük. Tadabildiklerimizi kısaca anlatalım.


Kütahya diyince akla ilk gelen lezzetlerden biri sini mantısı. Bildiğimiz mantıdan çok farklı,görünüş olarak marmara bölgesinde bilinen tavuklu mantıya benzese de lezzet olarak ve pişirme tekniği olarak oldukça farklı. Minik sandallar halinde şekil verilmiş hamurun içinde kıyma var, bol salçalı sos ile pişiriliyor ve küçük bir sini içerisinde servis ediliyor. Servis sırasında üzerine yoğurt ekleniyor.

Sini mantısı kıyma yerine yeşil mercimek konarak da yapılıyor, bir dahaki sefere denemeye değer bence. Sini mantısı hem çok lezzetli, hem de özgün bir yemek olarak benim favorim oldu Kütahya'da.



Bir diğer yöresel lezzet ise tirit. Türküsü bile var;

"Tiridine tiridine tiridine bandım, 
Bedava mı sandın para verip aldım." 

İşte o tirit küçük rulolar haline getirilip fırınlanan hamurun üzerine tavuk suyu dökülerek yapılıyor. Yine küçük bir sini içerisinde kurutulmuş hamur getiriliyor, azar azar et suyu dökülerek yumuşatılan ve lezzetlendirilen hamur lezzetli bir yemek haline geliyor.


"Garson bey bakar mısınız, bir sıkıcık bir de cimcik alabilir miyim" 

Bu cümleyi Kütahya dışında bir yerde kursanız anlaşılmayabilir ama Sıkıcık çorbası ile meşhur olan Kütahya için çok normal bir cümle.
Sıkıcık çorbası salça ve soğandan oluşan çorbanın içine bulgur ve tarhanadan oluşan misket büyüklüğünde toplar ilave edilerek yapılıyor. Servis esnasında da üzerine yoğurt ekleniyor. Cimcik de sadece hamurdan oluşan ve çorbanın yanında ekmek yerine tüketilebilecek bir yiyecek.




Ülkemizdeki fast-food kültürüne Kütahya'nın bir katkısı sayılabilecek olan Yaren ise haşhaşlı gözlemenin içine Marul ve domates konarak dürüm haline getirilerek yapılıyor. İsterseniz ketçap ve mayonez de ekleyin. Bence lezzetli ve doyurucu bir atıştırmalık. Denemeye değer.



Daha ne lezzetler var ama sadece 24 saat kaldık Kütahya'da. 

Diğer lezzetlerin keşfi için Kütahya'ya yeni bir Çekirdek Gezi planlamalıyız.




Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Subscribe Us