Bursa Muradiye Cami ve Külliyesi Gezi Rehberi

0 Çekirdek Gezi

 



Bir padişah düşünün; başkent olan Edirne'deki sarayında ölmesine rağmen Bursa'ya gömülmek istemiş. Ardından yaptırdığı külliyenin çevresi, yıllar içinde Osmanlı hanedanının önemli isimlerinin son istirahatgâhına dönüşmüş.

2014 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınan Bursa ve Cumalıkızık miras alanının bileşenlerinden biri olan Muradiye Külliyesi, camisi, medresesi, imareti, hamamı ve türbeleriyle Osmanlı'nın Bursa'daki izlerini bir arada görebileceğiniz özel bir mekân.


BURSA MURADİYE CAMİSİ’NE NASIL GİDİLİR?

Bursa’nın tarihî merkezine yakın konumdadır. Yürüyerek ulaşmak da mümkün, toplu taşıma veya özel araçla da.

Google Haritalar ile Yol Tarifi alabilirsiniz.


ÇEKİRDEK BİLGİ

Gezi Zamanı: Külliye içindeki Muradiye Camisi, ziyaretimiz sırasında bakım ve onarım nedeniyle kapalıydı. Yeşil Türbe ve Yeşil Medrese'deki Türk-İslam Eserleri Müzesi her gün mesai saatlerinde ziyaret edilebilir. 
Gezi Süresi: Cami, türbe ve medresede hızlı bir tur için 30 dakika yeterli olur. Ancak ayrıntılı incelemek isteyenler en az 60 dakika zaman ayırmalıdır.
Yakında Ne Var?: Külliye kent merkezinde yer aldığı için çevresinde yeme-içme, alışveriş ve konaklama seçenekleri vardır. İmaret olarak inşa edilen binada günümüzde Osmanlı Mutfağı'ndan yemekler sunan bir restoran var. İçeri girmeden fiyatlarını incelemenizde yarar var.
Kıyafet: Camiye uygun kıyafet giyilmesi önemli.


II.Murad Kimdir?

1421 yılında 18 yaşındayken Osmanlı Devleti'nin altıncı padişahı olarak, babası Çelebi Sultan Mehmed'in yerine tahta geçti.
30 yıl tahtta oturan II.Murad, şair, hattat ve bir kültür insanı olarak tanındı.
Başkentin Edirne olmasına karşın Bursa'ya önem vermiş, 1451 yılında Edirne Sarayı'nda vefat ettiğinde Bursa'da defnedilmek istediği için türbesi Bursa'dadır. Hatta mezarına yağmur yağması için türbesinin üstünün açık olmasını vasiyet etmiştir.


MURADİYE KÜLLİYESİ'Nİ OLUŞTURAN YAPILAR

Sultan II. Murad'ın 1425-1426 yılları arasında inşa ettirdiği külliyenin ana yapısı olan Muradiye Camisi'nden başka Muradiye Medresesi (günümüzde El Yazmaları Müzesi), Muradiye İmareti, hamam, çeşme ve Türbeler de bulunmaktadır.


MURADİYE CAMİSİ


Külliyenin ana binasıdır ve Bursa Ulu Cami gibi ters "T" planlı camiler grubuna girer. İç mekânı İznik çinileri ve kalem işleri ile bezelidir. 1855 depreminde hasar görmüş, sonrasında da ciddi onarımlar geçirmiştir.
Camide iki tuğla minare bulunur; doğudaki orijinal ve eskidir, batıdaki ise 1855 depreminden sonra yıkıldığı için 1904 yılında yeniden inşa edilmiştir.
Caminin içinde eşsiz İznik çinileri, girişinde bitkisel motifli kündekârî (çivisiz ahşap geçme) tekniğiyle süslenmiş bir kapısı, giriş tavanında geometrik süslemeli muhteşem ahşap göbek vb. özellikleri olsa da, bunları görebilmek için camideki bakım ve onarım çalışmasının bitmesini beklemek zorundayız.
Caminin dışında sağ köşesinde, duvar içerisine yerleştirilmiş mermer bir sadaka taşı bulunur. Bu taş, Osmanlı’nın "veren elin alan eli görmemesi" ilkesine dayanan sosyal dayanışma kültürünün en somut örneklerinden biridir.


MURADİYE KÜLLİYESİ'NDEKİ TÜRBELER



Külliye alanında Sultan II.Murad'ın türbesi yer almaktadır. Ayrıca çocukları ve Fatih Sultan Mehmed'in annesi de olan eşi Hümâ Hatun da burada gömülüdür.
Bu alan sonraki yıllarda başka şehzadelere ait türbelerin eklenmesiyle bir hanedan mezarlığına dönüşmüş.
Kanuni Sultan Süleyman'ın oğlu Şehzade Mustafa Türbesi de külliye içindedir. Annesi Mahidevran Sultan ile birlikte. Ayrıca Fatih Sultan Mehmed'in küçük oğlu Cem Sultan'ın türbesi de buradadır.


MEZARTAŞLARI SERGİ ALANI



Türbeler ile aynı alanda 1930'lu yıllardan itibaren Bursa’nın farklı yerlerinden kaldırılan tarihi mezar taşlarının toplandığı bir Mezar Taşları sergi alanı oluşturulmuş. Farklı dönemlerin farklı özelliklerdeki mezar taşlarını bir arada görebilmek mümkün.



MURADİYE MEDRESESİ   (EL YAZMALARI MÜZESİ)



16 hücresi ve sekizgen şadırvanlı bir avlusu bulunan tipik bir erken dönem yapısı olan Muradiye Medresesi, 1855 depreminde zarar görmüş, ardından büyük bir onarım geçmiştir.
2019 tarihinde yenilenen medrese günümüzde "El Yazmaları Müzesi" olarak hizmete vermektedir.



MURADİYE İMARETİ   (MURADİYE OSMANLI MUTFAĞI)

Caminin karşısında yer alan imaret, o dönemde yolculara ve yoksullara sıcak yemek vermek amacıyla inşa edilmişti. Ancak günümüzde geleneksel Osmanlı mutfağından seçkin yemekler sunan bir mekan olarak işletilmektedir.

Hemen önünde bir anıt ağaç var. Doğu Çınarı (Platanus orientalis) yaklaşık 190 yaşında.




MURADİYE HAMAMI  

Külliye bünyesinde inşa edilen hamam zaman içinde pek çok bakım ve onarım geçirmiş ve başka amaçlarla da kullanılmış bir yapı. Günümüzde ise Osmangazi ilçesinin Sosyal Yardımlaşma Vakfı'nın giyim mağazası olarak hizmet veriyor.



AYRILIRKEN KISA BİR DEĞERLENDİRME

Muradiye Külliyesi'ni gezerken aslında yalnızca bir külliyeyi değil, Osmanlı'nın Bursa'daki tarihinin önemli bir bölümünü de zihnimde canlandırdım. II. Murad'ın Edirne'de vefat etmesine rağmen Bursa'ya gömülmek istemesi ve külliyenin zamanla Osmanlı hanedanının önemli isimlerinin türbelerine ev sahipliği yapması, burayı çok daha özel bir gezi durağı yapıyor.
Muradiye Camisi'nin bakım ve onarım nedeniyle kapalı olması gezimi biraz eksik bırakmış olabilir. Ama bu yeniden gelmek için iyi bir neden. Cami ibadete açıldığında Muradiye'ye bir kez daha uğrayıp külliyeyi de yazımı da tamamlamak istiyorum.

ÇEVRESİNDE GEZİLECEK YERLER

Yaklaşık 500 metre kuzeyinde yer alan Reşit Oyal Kültür Parkı'na 10 dakikada ulaşabilirsiniz. Burada Lunapark, Açıkhava Tiyatrosu, Millet Kütüphanesi, Ters Ev ile Bursa Arkeoloji Müzesi gibi gezi duraklarını gezebilirsiniz.
2 km doğusunda yer alan Tophane Parkı'na yürüyerek 25 dakikada ulaşabilirsiniz.
2 km kuzeyinde yer alan Bursa Göç Tarihi Müzesi'ne yürüyerek 30 dakikada ulaşabilirsiniz.
Batısında 800 metre uzaklıktaki Bursa Atatürk Evi'ne yürüyerek 13 dakikada, 1,5 km uzaklıktaki Ormancılık Müzesi'ne 25 dakikada ve 2,2 km uzaklıktaki Karagöz Müzesi'ne 30 dakikada ulaşabilirsiniz.

İyi gezmeler!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.