Selanik sokaklarında gezinirken, Beyaz Kule'ye çok yakın bir köşebaşında fotoğrafta gördüğünüz kadın anıtına denk geldik. Biraz araştırınca aşağıdaki direniş öyküsüyle karşılaştık.
2.Dünya Savaşı başlayınca 28 Ekim 1940 tarihinde İtalya, Arnavutluk üzerinden Yunanistan'ı işgale girişir. Pindos Dağları'nın olduğu bölgede, sert kış şartlarına karşın Yunan Ordusu; İtalyanlar'ın hiç beklemediği bir direniş gösterir ve İtalyanları bölgeye sokmaz. Mart 1941'de İtalyanlar yeniden taarruza geçerler, fakat sonuç farklı olmaz.
Yunanlılar için bu olağanüstü bir direniştir. Sahip oldukları 21 tümenden 15'i bu bölgededir ve bölge halkı, özellikle kadınlar, ordunun birer askeri gibi çalışır. Mühimmat taşıyanlar, askerleri için yiyecek hazırlayıp getirenler, soğuğa karşı korunmaları için atkı, bere, çorap vs hazırlayanlar.. Yani ellerinden geleni yaparlar.
http://greek-war-equipment.blogspot.com/2011/12/1940-41-women-of-pindos.html |
Anılarını yazan bazı askerler bu kadınlardan
"Kar, don, korkunç soğuk onları korkutmuyor gibiydi. Bu kadınlardan biri 88 yaşındaydı."
diye yazacaklardı.
Sonrasında 2.Dünya Savaşı, komşumuz Yunanistan için pek de parlak geçmez. İtalyanlar'ın başarısızlığına karşın, Alman Nazi Ordusu, Yunanistan'ın kuzeyinden 6 Nisan 1941 günü ülkeye giriş yapar. 27 Nisan günü Atina düşer. 1 Haziran günü Girit Adası'nın da düşmesiyle Yunanistan'ın tamamı İtalyan, Alman ve Bulgar ordularının işgali altında kalır. Bulgar ordusu, tek bir kurşun bile sıkmadan Batı Trakya topraklarını ele geçirmiştir.