Type Here to Get Search Results !

FOÇA PHOKAIA ANTİK KENTİ




Günümüzde devam eden Phokaia Antik Kenti'nin kazı çalışmalarının önünde büyük bir engel var; Eski Foça. (Eski Foça ile ilgili yazımızı buradan okuyabilirsiniz.)

Antik kentin, gezip beğendiğimiz yerleşimin altında kaldığı tahmin ediliyor.

Adını, yakınındaki adalarda yaşayan foklardan almış 



Doğal bir liman olan coğrafi şartlarını çok iyi değerlendiren Phokaialılar, denizcilikte çok başarılı olmuşlar. Akdeniz ve hatta Karadeniz'e gidebilecekleri tekneler yapabilmişler. Yük taşıyan hantal tekneler yerine 50 kişinin kürek çektiği ve 500 yolcu taşıyabilen teknelerle uzun yollara gitmişler. Gitmekle kalmayıp koloniler de kurmuşlar. Bu kolonilerden bazıları Karadeniz'de Amysos, Çanakkale Boğazı'nda Lampsakos, Güney İtalya'da Elea ve Güney Fransa'da Massalia.. Günümüzdeki adlarını yazayım, aynı sırayla; Samsun, Lapseki, Velia ve Marsilya... 




Bu fotoğrafı http://www.kultur.gov.tr/foca sayfasından aldık.



Yarımada üzerinde kazı çalışmalarının devam ettiğini gördük. Kazı alanına girme imkanımız olmadı. 



Phokaia'lıların MÖ 6.yüzyıldan sonra felsefe, mimarlık ve heykel konusunda çok başarılı olduklarını öğrendik. MÖ 5.yüzyılda yaşayan Telephanes Pers saraylarına yaptığı heykellerle ünlüydü. MÖ 4.yüzyılda yaşayan Theodoros da ünlü bir mimardı.

Adını Şarap Tanrısı Dionysos'tan alan Phokaialı komutan Dionysos, MÖ 494 yılındaki "Lade Deniz Savaşı"nı yönetmişti.  





MÖ 546 yılında Perslerin istilasına uğrayınca kentin görkemli çağı sona erer. MÖ 334 yılında Makedon komutan Büyük İskender'in Persleri kovalamasıyla kentte yeni bir dönem başlar. (Büyük İskender'i kısaca anlatan yazımızı buradan okuyabilirsiniz.)






Phokaia ile ilgili güzel fotoğraflar paylaşamadığımızın farkındayız. 

Phokaia ile ilgili daha fazla bilgi için İzmir Müzesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sayfaların da göz atabilirsiniz.



Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Subscribe Us