Type Here to Get Search Results !

FOSİL ORMAN DOĞA TARİHİ MÜZESİ




Midilli Adası'nda Sigri denen bölgesindeyiz. Osmanlı dönemindeki adı Sığrı. Adanın geneline hakim olan bol yeşil ve ağaçlıklı alanlar burada yok denecek kadar az. Sanki kısa sürede başka bir gezegene ışınlanmış gibiyiz. 




Aslında yaklaşık 20 milyon önce bu bölge de ağaçlarla dolu yemyeşil bir alanmış. Ancak günümüzde bir Fosil Orman Parkı'nın içindeyiz. Şiddetli volkanik patlamalar sonucunda önce küller ağaçların üzerini kaplamış. Öyle kalın bir tabaka şeklinde kaplamış olmalı ki, lavlar geldiğinde ağaçları yakmadan taşlaşmalarına neden olmuş. 



Bölge günümüzde üstün nitelikli bir doğa koruma alanıdır. 


Bu bölgede bulunan bu taşlaşmış ağaç fosilleri özenle toplanıp bu müzede sergilenmektedir. 

 

Yapılan kazı çalışmaları, bize milyonlarca yıl öncesinin doğa yaşamı, çevresel şartlar ve iklim koşulları hakkında bilgiler vermektedir. 


Müzenin hemen yanındaki bir alanda yer alan bu ağaç, köküyle beraber taşlaştığı yerde sergilenmeye devam etmektedir. Dış etkenlerden korunması için de üzeri kapatılmış.


Bir fosil orman görmek için mutlaka Midilli Adası'nın batı ucuna kadar gelmemize gerek yokmuş. Ankara'nın Çamlıdere ilçesinde de bir fosil orman görebilirmişiz. 




Bu müzeye yürüme mesafesinde Osmanlı döneminde yapılmış Sigri Kalesi'ni de görmelisiniz.








Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Subscribe Us