Type Here to Get Search Results !

BAŞPEHLİVANLAR ANITI

 




Bandırma Cumhuriyet Meydanı'na yolunuz düşerse üç erkek heykeli göreceksiniz. Dede, oğlu ve torunuyla yanyanadır ve kıspet giymişlerdir. Üçünün ortak özelliği ise, Edirne Kırkpınar yağlı güreşlerinde başpehlivan olmalarıdır.



Acar ailesi, Kırkpınar yağlı güreşlerinde başpehlivanlığı üç kuşak kazanan tek ailedir..






1930 yılında Edirne'de düzenlenen Kırkpınar yağlı güreşlerinin sonunda kürsüye başpehlivan olarak Kara Ali Acar çıkar. 1900 yılında Bandırma'nın Erikli Köyü'nde doğan Kara Ali Acar, aynı kürsüye sonraki üç yılda tekrar tekrar çıkacaktır. 1930'dan sonra 1931, 1932 ve 1933 yıllarında da Kırkpınar başpehlivanı olur. 
Bugün Bandırma'da Kara Ali Acar'ın adını taşıyan bir kapalı spor salonu vardır. Türkiye Basketbol Ligi'nin önemli takımlarından Banvit, maçlarını Kara Ali Acar Spor Salonu'nda oynamaktadır.





Kara Ali Acar'ın oğlu Hasan Acar, Kırkpınar yağlı güreşlerinde 1957 yılında Başpehlivan olur. 1926 yılında babası gibi Bandırma'nın Erikli Köyü'nde doğmuş, 2001 yılında yine bu köyde yaşama veda etmiştir. 






Kara Ali Acar'ın torunu ve Hasan Acar'ın oğlu Sabri Acar 1979 ve 1985 yıllarında Kırkpınar yağlı güreşlerinde başpehlivan olmayı başarmıştır. O da babası ve dedesi gibi Bandırma'nın Erikli Köyü'nde dünyaya gelmiştir.




Ahmet Şenel'in yazdığı şiir..









Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Subscribe Us