Type Here to Get Search Results !

KURTULUŞ SAVAŞI MÜZESİ (1.Meclis Binası)


Mustafa Kemal Paşa, işgal altındaki yurdun kurtuluşu için  gereken milli mücadelenin fitilini ateşlemek için 19 Mayıs 1919 günü Samsun'a ayak basmıştı. 

22 Haziran 1919 günü Amasya'da yayınladığı bir bildirge ile her bölgeden temsilcileri Erzurum ve Sivas'ta düzenlenecek kongrelere davet etti. Erzurum Kongresi 23 Temmuz -7 Ağustos 1919 tarihleri arasında, Sivas Kongresi ise 4 Eylül - 11 Eylül 1919 tarihleri arasında toplandı. Hiç bir ülkenin himayesinin kabul edilmeyeceği tüm dünyaya ilan edildi.

Mustafa Kemal ve bu kongrelerde oluşturulan Temsil Heyeti (Heyet-i Temsiliye) Ankara'ya geldi. 

16 Mart 1920 günü İstanbul işgal edilince 11 Nisan 1920 günü de Mebusan Meclisi (Meclis-i Mebusan) feshedildi. İstanbul'da milli mücadeleye destek veren bazı aydınlar Malta'ya sürgün gönderildi.



O tarihlerde Ankara'da meclisin toplanacağı bir bina yoktu. 1915 yılında yapımı başlamış, ancak henüz tamamlanamamış bu bina vardı sadece.


Bina, İttihat ve Terakki Cemiyeti kulüp binası olarak tasarlanmıştı. 

Kısa sürede yapımı tamamlandı. Eksikleri civardaki okullar dahil olmak üzere tek tek toplandı. Sonunda 23 Nisan 1920 günü Büyük Millet Meclisi, tüm dünyaya varlığını ilan ederken bu küçük salona koskoca bir ulusu sığdırdı.


15 Ekim 1924 gününe kadar Büyük Millet Meclisi bu binada toplandı. 4 buçuk yıl boyunca burada önemli, çok önemli kararlar alındı.


1920 yılında Yunan ordusu Ankara'ya yaklaştığında meclisin Kayseri'ye taşınması burada tartışılırdı. Ve elbette kabul edilmedi.

1921 yılında Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk anayasası burada kabul edildi.

1922 yılında Türk ordusu Sakarya Meydan Muharebesi'ni kazandığında Meclis üyeleri ve halk zaferi burada çoşkuyla kutladı.

29 Ekim 1923 günü TÜRKİYE CUMHURİYETİ ilan edildiğinde yeni devletin ilk Cumhurbaşkanı burada seçildi.


1924 yılından sonra bina Hukuk Mektebi olarak kullanılmış. 23 Nisan 1961 günü "Türkiye Büyük Millet Meclisi Müzesi" adıyla halkın ziyaretine açılmıştır. Daha sonra 23 Nisan 1981 günü, bugünkü adı "Kurtuluş Savaşı Müzesi" olarak yeniden ziyarete açılmış.

Müzede Lozan Antlaşması'nın imzalandığı masayı da görebilirsiniz...


23 Nisan 1920 günü, meclisin açılışında binaya asılan bayrağı da...


Büyük Taarruz sonrası zafer hatırası olarak halka dağıtılan ipek mendili de...


Ve daha pek çok döneme ait silah, eşya ve evrak da...

Odalardan biri İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy'a ayrılmış.



Cumhuriyetin 100.yılında gruplar akın akın Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk meclis binasının koridorunda sırayla odalarını gezdiler.


Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Subscribe Us