Type Here to Get Search Results !

TOPHANE PARKI ve SAAT KULESİ


Bursa'da içinde Ulu Cami'nin yer alacağı güzel bir manzara fotoğrafı çekmek için aklıma ilk gelen yer Tophane Parkı oldu. Tepeye çıkan yolda yürürken arkama dönüp dönüp manzaraya bakıyordum. Birden "İşte burası!" diyen bir ses duydum.

Benim aklıma gelen elbette Bursalıların da aklına gelmişti ve "Buyrun, burada güzel bir manzara fotoğrafı çekebilirsiniz" anlamında bir yer belirlemişler. 



Ulu Cami'nin de içinde olduğu bir Bursa manzarası: 



Yavaş adımlarla Tophane Parkı'na ulaştık. Parkın girişinde, sonradan imparatorluğa dönüşecek olan Osmanlı Beyliği'nin kurucusu Osman Gazi'nin türbesi var. 




Özel kostümlü oyuncular, Osman Gazi'nin askerleri gibi giyinmişler, kapısında nöbet tutuyorlardı. Nöbet değişimi yüzünden, kalabalık bir grup Osman Gazi türbesinin önünde birikmişti. Alkışlarla nöbetini devreden askerler emin adımlarla uzaklaştılar. Son yıllarda televizyon dizileri, tarihimize olan ilginin artmasını sağladı.
 
Osman Gazi'nin türbesinin karşısında oğlu Orhan Gazi'nin türbesi de vardı. 



Osman Gazi, Bursa'yı kuşatmış, ancak uzun süren kuşatma sırasında hastalanmış, oğlu Orhan Gazi'nin 1326 yılında Bursa'yı fethettiğini görememiş. Ancak Orhan Gazi'nin türbesi, babasının aksine kalabalık değildi. Biz dahil bir kaç kişi vardık içeride. Bir gün Orhan Gazi'nin de televizyon dizisi çekilirse, insanlar onun da türbesine ilgi gösterecektir. 

Buraya Tophane denmesinin nedeni bu toplar. Hala Razaman aylarında iftar topları patlatılıyormuş.




Kafeler, manzaranın tadını çıkarmak için gelenlere dinlenme fırsatı sunuyor. 

Tophane Parkı'nda en çok ilgimizi çeken Saat Kulesi. Zaten uzun boylu bir delikanlı gibi dikkat çekiyor.


TOPHANE SAAT KULESİ

Saat kulesi, 31 Ağustos 1905 günü törenle açılmış. Dönemin padişahı II.Abdülhamid'in tahta çıkışının 29.yılı şerefine açılmış. Eski kayıtlarda burada başka bir kulenin olduğu, bu kulenin onun yerine yapıldığı bilgisi var.


Kule 6 katlı ve 33 metre yüksekliğinde. Giriş kapısı ve her kattaki pencereleri dairesel kemerli. En üst katta dört yönde de birer saat kadranı var. Kadranlar 90 cm çapında.





Saat kulesinin tüm Bursa'ya hakim bir manzarası var. Ocak ayındayız. İşte, bir kış günü Tophane'deki Bursa manzarası:  


Eskiden Bursa için Yeşil Bursa denirdi. Ama eskiden... çoook eskiden değil... eskiden... Yeşil Bursa... idi...

Bir de yaz aylarında gelmeliyiz.


Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Subscribe Us