Type Here to Get Search Results !

MASAL ŞATOSU




Sazova Parkı'nın her köşesi ayrı güzel, ayrı özel.. Türk Dünyası Merkezi çok özel bir yer, Japon Bahçesi ve EsminiaTürk mutlaka gezilmesi gereken yerler.. ama Sazova Parkı denince, hatta biraz abartayım, neredeyse Eskişehir denince aklımıza Masal Şatosu gelir. Belki de sadece ben öyle düşünüyorum.


Masal Şatosu'nu uzaktan dikkatlice inceler misiniz?.. Kuleler tanıdık geliyor mu?.. Evet, her biri tanıdık bir kule. En yüksek olan kuleyi yakından tanıyorum; İstanbul'daki Galata Kulesi.. Antalya'daki Yivli Minare de hemen ilgimi çekti. Peki diğerleri.. 





Şatonun içindeki bu bölümde duvara yansıtılan çizgi filmde Hazerfen Çelebi, uçarak bize bu minareleri tanıtıyor.



Şatonun girişinde bir duvarda çerçevelenmiş resimler göreceksiniz. Her biri bir masaldan birer sahne.. Resmin hangi masala ait olduğunu bilebilecek misiniz bakalım?.. Doğru cevaplar çerçevelerin altında yazılı. Cevapları hemen görmemeniz için üzeri kapalı, yazının üzerindeki kapağı kaldırıp bakabilirsiniz. 




Evvel Zaman Sokağı'nda kitaplar ve masallar..


Bu masal kahramanını tanıyabildiniz mi?



Peki, bu uzun saçlı masal kahramanı kimdir?



Bu cadı kimi bekliyor olabilir?








Evvel Zaman Sokağı'nda hediyelik eşya satan mağazalar da var..



Şatonun her köşesi özenle hazırlanmış.





Efsaneler Diyarı Masal Masal İçinde turuna katıldık. Çok şanslıyız, biz büyükler de tura katıldık. Önce bir çadırın içinde Dede Korkut'un kendisi bize bir masalını anlattı. Dalga geçmiyorum, gerçekten.. Dede Korkut kılığında bir robot başını ve dudaklarını oynatarak bize masal anlattı. Bu bölümde fotoğraf çekimine izin vermedikleri için size ıspatlayamıyorum. Ama inanmıyorsanız, gidin kendiniz görün!..



Bir diğer bölümde de Keloğlan bize hikayesini anlattı. Üstelik ayakta, sağa sola hareket ederek ve tabi başını ve dudaklarını da oynatarak. 



Bu tur boyunca farklı köşelerde farklı masalların kahramanları vardı.



Yorulmuştuk. Pinokyo'ya "burada oturabileceğimiz bir kafe var mı?" diye sorduk. Bize "yok" dedi. O an tahta burnu uzamaya başladı. 



Arkamızı döndük ki bir de ne görelim; Alice Harikalar Diyarında..



Biraz dinlendikten sonra bu arkadaşın peşine takıldık..




Gizemli Yolculuk adlı tura katılmak için sıraya girdik. Ama o da ne!.. Tur sadece 5-11 yaş arası çocuklar içinmiş. Ben de 11 yaşındayım, kemiklerim iri.. Yalanıma inanmadılar.. Sadece kızım girdi. Anlattığına göre onu Orman Perisi karşılamış ve heyecanlı bir macera yaşamışlar.




Bu masal tünelinde, dünya kültürlerindeki masallar hakkında bilgilendirme yazısı vardı.




En sevdiğim köşe burası oldu. Bazılarının masallara ve Türk kültürüne katkılarını biliyordum, bazılarının adlarını ilk kez duydum. Bize masallar anlatan, tabi ki en başta anne ve babalarımız, belki abilerimiz veya ablalarımız ya da her kimse işte, onlara çok teşekkür etmeliyiz. Ancak masal derlemecileri olmasa, belki de bu masalların pek çoğunu duymayacaktık bile. Çok teşekkür ederiz!..

Tabi, bu değerli yazarları unutmayıp bir masal şatosunda onlara da yer verenlere de çok teşekkür ederiz.





Şatodan hiç çıkasımız yoktu; laf aramızda aslında benim yoktu. Ama saat 17:00'yi geçiyordu ve güvenlik görevlisi kibarca bizi bekliyordu. Acaba onu atlatıp geceyi burada geçirebilir miyim diye düşündüm. Bir köşeye saklandım. Fakat beni hemen buldu. Belli ki bu konuda deneyimliydi..



Çıkışta turlarla ilgili bu bilgilendirmeyi tekrar inceledim.



Keyifli bir günden bu görçek anı kaldı.



Çıkışa doğru yürürken, arkama bakıp bakıp buraya tekrar ne zaman geliriz planları yaptım.





Masal Şatosu'nu gezmeye gelmeden önce internet sayfasına bir göz atın derim. Pazartesi günleri kapalı olduğunu unutmayın!..








Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Subscribe Us