Type Here to Get Search Results !

KARAGÖZ MÜZESİ


Bursa 1326 yılında fethedildiğinde Osmanlılar beylikten bir devlete dönüşmeye başlamıştır. Bursa devletin başkenti  olur. Bir cami hem ihtiyaçtır hem de güç gösterisidir. Orhan Gazi'nin emriyle caminin yapımı başlar. 

Rivayete göre, caminin yapımı başlar başlamasına ama her nedense yavaş ilerlemektedir. Adam mı yeterli değildir, malzeme mi eksiktir? Caminin mimarına hesap sorulur. Anlaşılır ki, iki işçi kendileri de çalışmadığı gibi, sürekli çekişerek diğer işçileri güldürmektedir. Herkes işi gücü bırakıp onları izlemektedir.

Bu nedenle cami yapımının yavaş ilerlediği anlaşılınca Orhan Gazi öfkelenir ve iki işçiyi idam ettirir. İki komiğin öldürülmesi işçileri ve onların şakalaşmalarını izleyen halkı üzer. Rivayete göre Orhan Gazi de üzülür.

Şeyh Küşteri de üzülenler arasındadır. Kuklalarını yapar. Bir perdenin arkasından onların öykülerini anlatarak oynatmaya başlar. Böylece Karagöz ve Hacivat'ı yaşatır ve günümüze ulaşmalarını sağlar.



Bursa'da Çekirge Caddesi üzerinde 1982 yılından bu güne bir anıt mezar vardır. Betondan dikdörtgen şeklindeki yükseltiyi bir mezara benzetirim, mezar taşı da bir perdede Karagöz ile Hacivat kuklalarıdır. Üstelik bu kuklalar çiniden yapılmış kabartmalardır. Çok güzel bir anıt!




Anıtın arkasında Karagöz ve Hacivat ile birlikte Şeyh Küşteri'nin temsili mezarları vardır.



En az bu anıt kadar güzel düşünülmüş olan Karagöz Müzesi, hemen caddenin karşısındadır. 1997 yılında hizmete açılmış. Müzede sergilenen Karagöz figürleri Şinasi Çelikkol'un özel koleksiyonundan. Kendisine ne kadar teşekkür etsek az.

Şinasi Çelikkol bir hayali. 
Karagöz kuklaları yapan, perdede oynatan ve oyunları yazanlara hayali denir. 



Başka hayali ve Karagöz tutkunu yazarlar da unutulmamış. Onlarla ilgili bilgilere yer verilmiş.


Müzede karagöz figürlerinden başka Özbekistan, Kazakistan, Polonya, Romanya ve başka ülkelerden kuklalar da sergilenmekte. 




Atölye çalışmalarının da olduğu müzeye gelmeden etkinlikleri ve saatlerini öğrenirseniz, Hacivat'ın "Yıktın perdeyi eyledin viran" diye haykırdığını duyabilir, Karagöz'ü bir Hayali'nin perdesinden izleyebilirsiniz. 


Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Subscribe Us