Gezi planımızda Pınarhisar yoktu. İğneada Longoz Ormanları’na giderken Pınarhisar’dan geçtik. Yarım saatlik bir mola, kırk yıl öncesine kısa bir zamanda yolculuğa dönüştü.
Sadullah Koloğlu, 1884 yılında Libya’da dünyaya gelir. Libya o zamanlar Osmanlı Devleti’nin sınırları içinde. Eğitimini tamamladıktan sonra kaymakam olur.
1914 yılında Pınarhisar’da görevlidir. Bir ilkokulun yapımına başlar. Ancak Balkan Savaşları’ndan sonra devletin durumu hiç de iyi değildir. Zaten 1.Dünya Savaşı’nın eli kulağındadır. Zorluklar yıldırmaz genç kaymakamı. Eğitim önemlidir. Pınarhisarlılar ile birlikte çalışırlar. Bazen evlerinden çağırır insanları, bazen de kahvehanede laklak edenleri toplar. Devlet kahvehanede laklak ile gelişmez, eğitimle gelişir. Eğitim için okul gerek, öğretmen gerek.
Kaymakam Sadullah Bey tayin olsa da okul, türlü zorluklarla 1920 yılında tamamlanır. Okula kaymakamın adını verirler; Koloğlu İlkokulu.
Eğitim başlar ama kısa süre sonra Yunan Ordusu Pınarhisar’ı da işgal eder. Okulu karargah olarak kullanırlar. Çok sürmez, Pınarhisar işgalden kurtarılır. Tarihi bina yine okul olarak öğrencilerini ağırlar.
O günden bu güne ilkokul olarak varlığını sürdüren bina pek çok onarımdan geçer.
1983 yılında okulun bahçesinde siyah önlüğüyle bir öğrenci arkadaşlarıyla koşturmaktadır. İki katlı okulda eğitim görmektedir. Önceleri Türkçesi biraz tuhaf olsa da, kısa sürede eksiklerini tamamlar, yanlışlarını düzeltir.
Bu satırların yazanı Pınarhisar Koloğlu İlkokulu’nun binlerce öğrencisinden biri olmuştur.
Günümüzde bu okul yüz yaşını geçmiş bir eğitim anıtıdır.
Peki Sadullah Koloğlu daha sonra neler yapmıştır?
Yurdun farklı yerlerinde kaymakam ve vali olarak görev yaptıktan sonra, bağımsızlığını ilan eden Libya Devleti’nin hükümetinden gelen teklifle ve Türkiye Cumhuriyeti’nin izniyle, Libya’da hükümette 3 yıl görev yapar.
Okulun öyküsünü daha ayrıntılı olarak Trakya Gezi sayfasında buradan okuyabilirsiniz.
Sadullah Koloğlu ile ilgili adres gostermendeki nezaketin için teşekkürlerimi gonderiyorum.
YanıtlaSilAyrıntılı güzel bir yazı. Bizim yazımızdan sonra Koloğlu'nu merak edenler için güzel bir kaynak yazmışsınız.
Sil