2020 yılında yayınlanan bir rapora göre dünyada üretilen fındığın %62'si Türkiye'de üretilmektedir. Ordu ve Giresun bu konuda başı çeken illerimiz. Durum bu olunca Ordu'da bir Fındık Müzesi ile karşılaşmak hiç de şaşırtıcı değil.
Müze güzel bir konakta kendine yer bulmuş. Konağın sahibi Sağra Ailesi. Müzenin tam adı da "Kahraman Sağra Fındık Müzesi".
Peki kimdir Kahraman Sağra?
Dursun Kahraman Sağra 1910 ila 1983 yılları arasında yaşamış, Sarelle ve Tadelle markalı çikolataları üreten Sağra Fındık'ın kurucusu. Sarelle ve Tadelle'yi bilmiyor olamazsınız. Belki çok gençsinizdir, o zaman hemen market raflarına alıcı gözle bakın ve tadın.
Fındığın öyküsünü anlatan bu müzede, fındık ile ilgili A'dan Z'ye her şeyi bulabilirsiniz. Üç katlı konağın her köşesi bir kitabın sayfaları gibi hazırlanmış. Özenle hazırlanmış. Çıkarken fındık hakkında her şeyi öğrenmiş olursunuz.
Fındık ağaçları...
Fındığın toplanması. Kullanılan küfeler...
Fındığın kurutulması, taşınması...
Fındık ile ilgili araç ve gereçler.
Ayıklanması.
Fındık çeşitleri. Ne çok fındık çeşidi varmış.
Fındığın 2 bin yıllık tarihi hakkında her şey bu kitapta, yani müzede. Üstelik müzeye giriş ücretsiz. Hatta görevli bir arkadaşın bilgilendirmesi de yararlı oldu.
Ağustos ayındayız. Bu günlerde fındık bahçeleri hareketlidir. Kolay gelsin.