Type Here to Get Search Results !

ASPENDOS





ASPENDOS NEREDEDİR?


Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Belkıs köyündedir. Serik ilçesine 8 km uzaklıktadır. Antalya'ya ise 48 km uzaklıkta, Manavgat yolu üzerindedir.





Aspendos Örenyeri'ne 15 TL karşılığında girdik. Müze kartı olan arkadaşlar ücretsiz girdiler. 







Şehir MÖ 10.yüzyılda Akalar tarafından kurulmuş. Döneminde zengin kentlerden biriymiş. Kentin en önemli yapılarından biri olan antik tiyatro MS 2.yüzyılda Romalılar tarafından inşa edilmiş. 





Aspendos'un günümüzdeki en önemli özelliği, antik tiyatrolar arasında en iyi şekilde korunarak, sahnesiyle birlikte günümüze ulaşmış olmasıdır.  Sadece Anadolu'nun değil, tüm Akdeniz bölgesinde günümüze kalan en iyi antik tiyatrodur. Mimarı Aspendos'lu Zenon'dur. 



         



Aspendos ile ilgili anlatılan bir hikaye var:


Aspendos'un Kralı'nın dünya güzeli bir kızı varmış. Herkesin evlenmek için can attığı bir kız.. Kral kızını kime vereceğini bilemez ve "Kentimiz için en yararlı işi yapana kızımı vereceğim" der.


İki mimarın eseri diğerlerinin yanında öne çıkar. (Bir hikayeye göre bu iki mimar ikiz kardeştir) Bir mimar Aspendos tiyatrosunu inşaa etmiştir, diğeri de kente uzaklardan su getiren su kemerlerini. Kral kararını verir. Su kemerini yapan mimar kazanmıştır. Ancak kızının ısrarlarıyla tiyatroya giderler..





En üstte kızıyla konuşan, hatta tartışan Kral bir fısıltı duyar: "Kralın kızı benim olmalı.. Kralın kızı benim olmalı.." Sahneye dönüp bakar. Mimar Zenon sahnede elleri arkasında kendi kendine söylenmektedir.


Akustik muhteşemdir. Zenon, Kralın kızıyla bu tiyatroda evlenir..




Hikayenin farklı bir finali daha var. Pek romantik olmasa da paylaşıyorum..


Kral, iki mimarın eserleri arasında ayrım yapamaz ve kızını büyük bir kılıçla ikiye bölerek mimarlara verir. Saçma değil mi?.. Bence de böyle olmamıştır. 





1998 yılından itibaren akustiğiyle ünlü Aspendos Antik Tiyatrosu'nda Uluslararası Opera ve Bale Festivali düzenlenmekte.. Festival Avrupa'nın en iyi festivalleri arasında gösterilmektedir.








Tiyatronun basamaklarında bir aktör, sanırım Roma askeri kıyafetiyle dolaşmaktaydı. Arkadaşım Yavuz'dan nasıl dayak yiyeceğini bile anlattı. Kendine vuruyormuş gibi yapmasını istedi. Ben de elimde fotoğraf makinesiyle hazır bekliyordum. 


Yavuz vurur gibi yaptığında aktör öyle bir yüz ifadesi takındı ki, "Ne yaptın Yavuz!" dedik.

















Antik tiyatrodan çıkınca çevresinde dolaştık. Pek düzenli ve bakımlı olmasa da, farklı kalıntılar var.







Aspendos tiyatrosunda sahneye çıkmak vardı.. Neyse bu pozla idare ederim artık :)



Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Subscribe Us