Type Here to Get Search Results !

ESKİ FOÇA




ESKİ FOÇA'YA NASIL GİDİLİR?

İzmir otogarından Eski Foça'ya gidip gelen dolmuşlar var. Hemen hemen yarım saatte bir kalkan bu minibüsler rahat bir yolculuk sağlıyor. http://focakoop.com sitesinden hareket saatleri, güzergah ve duraklarla ilgili bilgi edinebilirsiniz. Sorularınız için iletişim bilgisi de var.

İZBAN ile de ulaşım sağlayabilirsiniz. Biz Karşıyaka'dan Aliağa'ya giden trene bindik. Burada dikkat edilmesi gereken konu, gelen iki trenden biri sadece Menemen'e kadar gidiyor. Oysa Foça'ya ulaşmak için Aliağa'ya giden trene binip Hatundere istasyonunda inmeniz gerekiyor. Hatundere istasyonunda iner inmez yolcuları bekleyen belediye otobüsleri sizi Foça'ya kadar götürüyor. Ayrıntılı bilgi için www.izban.com.tr sitesini inceleyebilirsiniz.

Bir başka ulaşım seçeneği de TCDD. Güzergahlar ve hareket saatleri ile ilgili bilgi için www.tcdd.gov.tr adresine göz atabilirsiniz. Özelikle Balıkesir yönünden gelirseniz, Menemen istasyonunda inip Foça'ya giden Foça minibüslerine binebilirsiniz. 

Ayrıca Menemen'e gelmişken Kubilay Şehitliği'ni görebilir, Taşhan'da bir şeyler içebilirsiniz. Menemen ve Kubilay Şehitliği başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.




Eski Foça'ya girerken göreceğiniz manzara işte bu. Şimdiden merak uyandırıyor.




Küçük çarşısından geçip sahile ulaştığımızda bu balıkçı tekneleri karşıladı bizi. Gezmeye başlamadan önce otelimize yerleşmek için fazla oyalanmadan balıkçıların ve balık restoranlarının önünden geçtik.



Sahilde harika bir otelde kaldık. Temiz, düzenli, rahat bir yer. Çalışanlar güleryüzlü. Sanki bir ailenin yanında misafiriz. Tam merkezdeyiz, önümüz deniz. Küçük kızımız Ela da bizimle olduğu için istediğimiz zaman dışarıdaydık, yorulunca odamızdaydık.



Sahil boyunca restore edilmiş tarihi binalar görebilirsiniz. Günümüzün apartmansever kafasından daha zevkli insanlar olduklarına şüphe yok sanırım.






Sahiller, özellikle haftasonları günü birlik gezmeye veya güneşin, denizin ve kumun tadını çıkarmaya gelenlerle doluyormuş. İzmir'den ulaşımın çok da zor olmaması, haftasonlarında Foça'nın çekiciliğini arttırıyordur elbette. 




Biz haftasonu kalabalığına kalmadık. 



Kumsalların yetersiz kaldığı yerlerde bu ahşap iskeleler insanların denize girebilmesi ve güneşlenebilmesi için göreve hazırlar.



Restoranlar, balıkçı tekneleri.. 








ESKİ FOÇA MARİNA

Bizim yok, ama Foça'ya teknenizle de gelebilirsiniz.









FOÇA İSMİ NEREDEN GELİYOR?

Sessiz ve sakin bir yaşamı seven Akdeniz foku, antik dönemlerden bu yana Ege kıyılarında yaşamayı tercih etmişler. Ekonomik değeri de varmış. Yağı ve derisi değişik amaçlarla kullanılmış. Antik dönemler için o kadar özel bir hayvanmış ki, deniz tanrısı Poseidon ve güneş tanrısı Apollon'un Akdeniz foklarını koruduğuna inanılırmış. 



Eski Yunanlılar bu tombul hayvana "phoka" adını vermişler. Phoka zaten tombul hayvan demekmiş. Bu bilgiden sonra Foça isminin nereden geldiğini siz de tahmin etmişsinizdir. Phokaia Antik Kenti de ismini bu tombul hayvandan almış. (Phokaia Antik Kenti yazımızı buradan okuyabilirsiniz.)

Bugün Foça'da dolaşınca hemen her yerde fok figürleriyle karşılaşabilirsiniz.



BEŞKAPILAR

Bu antik kale her dönem yapılan onarımlarla günümüze kadar ayakta kalabilmiş bir yapı. Kent 1455 yılında Osmanlı topraklarına katılınca surlar onarılmış ve bugün dokuz tanesi ayırt edilebilen kulelerle donatılmış. Beşkapılar, Osmanlı dönemi kalesinin kayıkhane bölümüdür. 





Bu kayıkhane bölümüne bir de yukarıdan bakalım. Böylece diğer fotoğraflarımız daha iyi anlaşılacaktır.

Bu fotoğrafı http://www.egepostasi.com/haber/foca-dunya-kultur-mirasi-listesine-goz-kirpiyor/ sayfasından aldık.


















TARİHİ BİNALAR
















FOÇA'DA DAMAK TADI

Büyük bir yer olmasa da, farklı yemekler yiyebileceğimiz pek çok mekan var Foça'da. Burası bir balıkçı kasabası, balık restoranlarında en taze balıkları yiyebilirsiniz.





Size farklı bir mekan önerebilirim; Foça Köftecisi.. Aşağıdaki fotoğrafta hemen sağdaki mekan. "Foça'da köfte mi yenir?" Valla yenir, pişman değiliz :)





Bir de Nazmi Usta'nın Sakız Dondurması var. Farklı lezzetlerdeki dondurmaları deneyin. Tabi, sıra beklemeyi göze almanız gerek. Yanınızda kitap getirmenizi veya telefonunuzun şarjı doluyken beklemenizi öneririm.





Ya da sabırsız kızımın ısrarıyla sabahın on birinde kalabalık değilken dondurma yemeği göze alacaksınız.






TOP DAĞI

Eski Foça'ya girerken sol tarafta eski değirmenleri göreceksiniz. İşte Top Dağı burası. Üzerindeki yel değirmenleri restore edilmeyi bekliyorlar.






18.yüzyılda yapılan bu değirmenlerin olduğu tepeye Değirmenlitepe de denir.









Top Dağı'ndan Foça manzarası.. Günbatımını burada izlemek de güzel olabilirdi. Fakat sahilde olmayı tercih ettim.




Sahilde günbatımından bir an..






TARİHİ CAMİLER


Yarımada üzerindeki iki tarihi camiden biri Kayalar Camisidir. 

Girişinde 1457 tarihi yazılı. Kubbesi olmayan caminin minaresi 19.yüzyılda yapılmış.





























Yarımadadaki diğer cami ise, Fatih Camisi.. 1531 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır.



ATATÜRK HEYKELİ



Foça Cumhuriyet meydanında, her yerde olduğu gibi ve doğal olarak, bir Atatürk heykeli var. Atatürk'ün eğitime verdiği önemi anlatan bir heykel. Çocuklarla yan yana. "Ey yeni nesil! Cumhuriyeti biz kurduk, onu yaşatacak ve yüceltecek olan sizlersiniz." Yani bize diyor.. Yani eğer yaşı cumhuriyetin yaşından büyük değilse, hiç kimse size "Gençler, zaten Atatürk cumhuriyeti size emanet etti." diyemez. "Amca, sen ne yaptın?" diye sorabilirsiniz.







Son olarak Eski Foça'da çektiğimiz görüntüleri izleyebilirsiniz.













Yorum Gönder

1 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Subscribe Us