Bilim sevilmeyecek bir şey değil. Çocuklara bilimi sevdirmek zorundayız. Büyüklerden ümidimizi kestik belki, onları bırakalım dizi izlesinler, konsol oyunları oynasınlar.
Çocuklara bilimi sevdirmek zorundayız.
Çocuklara bilimi sevdirebileceğimiz güzel yerlerden biri Bursa'da. Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi, bu konuda eğlenceli bir ortam hazırlamış. Kolay anlaşılır ve eğlenceli bir ortam hazırlanmış. Onlarca deney yapabileceğimiz, sonuçlarını görebileceğimiz düzenek var.
Solunum sistemimiz nasıl çalışır? Soluk alıp vererek... Peki bu arada ciğerlerimiz ne yapar?
Günümüzde iletişim araçları çok gelişti, her birimizin cebinde özel telefonlarımız var ve istediğimiz zaman, istediğimiz kişiyi arayabiliyor, "Selam, naber?" diyebiliyoruz. Ama telefonlardan önce telgraflar vardı. Telgrafla nasıl "Selam Naber?" diyebiliriz?
Motorlu gemilerden önce insanlar yelkenlilerle denizler ve okyanusları aşıyordu. Peki istedikleri yöne nasıl gidebiliyorlardı? Rüzgar hep arkalarından mı esiyordu?
Gölge oluşması için bir ışık kaynağına ihtiyacımız vardır. Böylece bir nesnenin gölgesini görebiliriz. Devasa bir ışık kaynağımız var, Güneş. Nesne de bir çocuk olsun.
Bir çizgi film makinesi nasıl çalışır biliyor musunuz?
Ekranın karşısına oturur, sevdiğim çizgi filmi izlerim, çizgi film makinesi diye bir şey mi varmış?
Denize cumburlop atlayınca dalgalar oluşuyor. Peki ses dalgası nasıl oluşur? Hadi deneyelim.
Çocuklara eğlenceli bir şekilde kodlama öğreten scratch sayfasını görünce, eski bir arkadaşı görmüş gibi olduk. Bu siteye siz de göz atın derim. https://scratch.mit.edu/
"Şöyle bir bakar çıkarız, fazla takılmayız" diye düşünmeyin. Burada en az 3-4 saat zaman geçirirsiniz. "Acıkırız, susarız" diye de dert etmeyin, bir kafe var.
Çok eğlenceli zaman geçireceğinize eminiz. İsterseniz, gitmeden sayfasını da inceleyin. http://www.bursabilimmerkezi.org/
Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi'nden çıkınca 10 adım yanında GUHEM var; Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi. En az 3-4 saat de burada geçirirsiniz.