Type Here to Get Search Results !

Volendam'da Grietje'nin Hayaleti


Bazı geceler Volendam'da göl kenarında genç bir kızın hayaleti belli belirsiz görünürmüş. Korkutucu değil, sanki birini bekler gibi görünürmüş...

Güzeller güzeli Grietje'nin hayaleti. Kendini gölün serin sularına bıraktığı yerde, bembeyaz kıyafetler içinde.

Sevgilisi Jan ile nişanlanmışlardı. Jan, kasabanın en zengin ve en güçlü adamın oğluydu. Evlilik hazırlıkları yapıyorlardı. Ancak Grietje, Jan'ın başka bir kızla kaçtığını öğrendi. Zavallı Grietje bu üzüntüye dayanmadı ve kendini IJsselmeer Gölü'nün serin sularına bıraktı. 

Cansız bedeni asla bulunamadı. Bazıları Grietje'nin hala Jan'ı beklediğine inanır.


Amsterdam'a 20 km mesafede bir balıkçı kasabasındayız. Yağmur yüklü bulutların üzerimizden akın akın geçtiği bir ağustos gününde bu güzel kasabayı gezmeye çalışıyoruz. Sağanak yağmur ne kadar izin verirse.



Hollanda mimarisine özgü, çoğu iki katlı rengarenk evlerin arasında Volendam'i keşfetmeye çalışıyoruz. 



Bu balıkçı kasabasında elbette deniz ürünleri bolca var. Her sabah limanda taze balıkların satıldığı yerler var.

Ama sağanak yağmur fırsat vermiyor bize. Bulutun biri yağmurunu boşaltıyor üstümüze, tamam geçti diyoruz, ardından bir diğeri geliyor. 

Sağanak bastırınca bir dükkana sığınıyoruz. Burnumuza güzel kokular gelince, hadi oturalım diyoruz. Gelmişken deniz ürünlerinin tadına bakmadan gitmek olmaz.


Tadına bakalım diye oturduğumuz yerde, şundan bir daha isteyelim, şunu da deneyelim diye oturdukça oturuyoruz. Temiz ve güler yüzlü bir mekandayız. 


Yağmur dinmiş. Biraz daha gezelim diye çıkıyoruz. Hediyelik eşya dükkanlarında Hollanda'ya özgü eşyalar var. Bir çift klampen mi baksak acaba?



Volendam, IJsselmeer Gölü'nün kenarında konumlanmış. 

IJsselmeer Gölü hakkında da bilgi vermeliyiz. 


Burası aslında denize açıkken üzerine yapılan Afsluitdijk Barajı ile bir göle dönüşmüş. Bu baraj sayesinde, tatlı su kaynaklarının da yardımıyla IJsselmeer Gölü, bir tatlı su gölüne dönüşmüş. 

Afsluitdijk Barajı, bildiğimiz barajlardan biraz farklı. Yüksekliği 8 metre, uzunluğu ise 31 kilometre olan bir baraj. Üzerinde karayolu ve bisiklet yolu da bulunan bir baraj.
 
Hollanda bir mühendislik ülkesi.



Volendam'dan ayrılmadan önce peynirlerinin de tadına bakmalıyız. Hem tadına bakmalıyız, hem de üretim sürecini görmeliyiz.

Bölgedeki pek çok peynir üreten fabrikalardan birindeyiz. Burası da Volendam gibi kalabalık.



Üretim sürecini çabuk geçersem, benimle alay etmezsiniz umarım. Satış bölümünde daha çok zaman geçirmek istiyorum. Elbette onlar da bunu istiyor. 
Hangi peyniri tadacağımı ve hangisini satın alacağımı şaşırıyorum.


Volendamlılar yerel kıyafetlerini giymeyi seviyorlar. Bunu sadece reklam olsun diye yapmıyorlar. 


Neredeyse her peynirden birer tane sepetime atıyorum. Yetmez ama hadi birer tane alayım...

Eşim beni dürtüyor:
"Bir euro kaç lira oldu, unuttun galiba..."

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Subscribe Us