Samsun'da Cumhuriyet Meydanı'ndayız. Geniş bir meydan. Çevresinde işhanları, bankalar ve mağazalar var. Bir köşesinde Gazi Müzesi. Altında da kapalı bir otopark.
Dikkatimizi fazla dağıtmadan Kasımpaşa Caddesi'nden 500 metre kadar kuzeye doğru yürüdük. Bütün gün 30 derece sıcakta yürümüş ve gezmiş olabiliriz, ayaklarımıza kara sular inmiş olabilir. Ama o saat kulesi görülecek. Sonunda Saathane Meydanı'na ulaştık.

Merkez Büyük Cami'nin önündeki alanda düzenleme çalışmaları var. Sanırım alanı genişletme çalışması. Güzel olacaktır.
O zamanlar adı İskele Meydanı olan kentin en işlek yerine Samsun Saat Kulesi ilk olarak 1887 yılında yapılmış. İlk olarak diyorum çünkü bugün gördüğümüz o ilk yapılan değil ne yazık ki... Saat kulesi yapılınca meydanın adı da Saathane Meydanı olmuş.
II.Abdülhamit'in yaptırdığı ilk saat kulesi, 26 Kasım 1943 yılındaki 7,2 şiddetindeki depremde yıkılmış. Yıkılmış ve yerine hemen yenisi yapılamamış. Yaklaşık 30 yıl saat kulesi olmadan meydanın adı Saathane Meydanı olarak kalmış. Saat kulesi olmadan diyorum ama meydanda bir direk üzerinde zamanı gösteren bir saat koymayı ihmal etmemişler.
"Samsun Saat Kulesi’nin Serüveni" başlıklı yazısından da okumalısınız.
2000 yılında saat kulesini yeniden yapalım demişler. Çünkü Kemal Taner'in saat kulesi, meydandaki ilk saat kulesine benzemiyormuş. 2001 yılında günümüzdeki bu saat kulesi yapılmış.
Kaynak :
Samsun Saat Kulesi'nin Serüveni, Çetin Koçar
100 Saat Kulesi, Meltem Cansever, NTV Yayınları, 2009