Type Here to Get Search Results !

TAKSİM CUMHURİYET ANITI





TAKSİM MEYDANI NEREDEDİR?

İstanbul'un Beyoğlu ilçesindedir. Taksim Meydanı İstanbul'un kalbi gibidir. 




Her yerden pek çok seçenekle ulaşabilirsiniz.



Taksim Meydanı'na çıktığınızda sadece Cumhuriyet Anıtı'nı görmüş olmazsınız.. Meşhur Gezi Parkı bu meydandadır.. Atatürk Kültür Merkezi ve Devlet Tiyatroları ... sahnesi bu meydandadır... Bu meydanda ıslak hamburger yiyebilirsiniz.. Cihangir semti buradadır.. İstiklal Caddesi boyunca gidip gelen tramvay bu meydandadır.. Gümüşsuyu semti buradadır; İnönü Stadyumu'na ve Dolmabahçe Sarayı'na İnönü Caddesi'nden inebilirsiniz.. Tarlabaşı Bulvarı bu meydana çıkar.. Cumhuriyet Caddesi'nden Harbiye'ye giderbilirsiniz; Muhsin Ertuğrul Sahnesi ve Harbiye Açıkhava Sahnesi bu yöndedir... 

Taksim Meydanı, İstanbul'un kalbi gibidir..



TAKSİM CUMHURİYET ANITI

1925 yılında İstanbul milletvekili Hakkı Şinasi Paşa başkanlığında bir komisyon toplanır. Amaç yeni kurulan cumhuriyeti Taksim meydanına dikilecek bir heykelle topluma anlatmaktır. İtalyan heykeltraş Pietro Canonica'ya yaptırılan heykel 8 Ağustos 1928 günü açılır. İki Türk genci Hadi (Bara) Bey ile Sabiha (Bengütaş) Hanım da İtalyan heykeltraşa yardım ederler. Anıtın kaidesi ve çevre düzenlemesini Giulio Mongeri yapar.

11 m yükseklikteki anıtın dört yüzü vardır.


                    

Batı yüzü Kurtuluş Savaşı'nı temsil eder. Yanında askerleri ile Mustafa Kemal Atatürk Kocatepe'de tasvir edilmiştir. Türk kadını da oradadır, çünkü savaşın cephe gerisindeki en büyük destekçisi Türk kadınıdır.


  


Doğu yüzü, Cumhuriyeti temsil eder. Mustafa Kemal'in yanında İsmet İnönü ve Fevzi Çakmak da vardır. Askerler ve halkla birlikte genç cumhuriyet dönemi temsil edilmiştir. Bunlardan başka Sovyet general Mihail Frunze ve Kliment Voroşilov da Atatürk'ün yanındadır; Kurtuluş Savaşı zamanındaki Sovyet yardımlarına duyulan minnettarlık temsil edilmiştir. 


 

 

Anıtın kuzey ve güney yüzlerinde birer asker ve ellerinde birer bayrak vardır. Ve askerlerin üstünde birer kadın maskı bulunur. Biri peçeli kadındır, diğer başı açık bir kadındır.

Askerlerin altında çeşme olması için hazırlanmış delikler vardır, ancak yapıldığı yıllardaki ekonomik yetersizlik nedeniyle çeşme yapılamamıştır. 



Taksim'i ve Cumhuriyet Anıtı'nı bir de Sunay Akın'ın anlatımından dinlemenizi öneririm.


Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Subscribe Us