Type Here to Get Search Results !

HEYKELLER KENTİ, SELANİK




Heykeller ve anıtlar, bir bölgenin kültürü ve tarihi hakkında pek çok şey anlatır.

Selanik'te gezinirken karşılaştığımız pek çok heykel, büst ve anıtı fotoğrafladık. Bunları araştırdıkça da bölge kültürü ve tarihi hakkında öğrendiklerimizi bir kaç satırla da olsa paylaşmak istedik. 


Bazıları hakkında yeterli bilgiye ulaşabilince ayrı bir yazı da oldu; Pindos 1940 Kadın Anıtı gibi.. Bazılarını da sadece fotoğraflarını paylaşmakla yetinebildik.

Selanik'teki bütün heykelleri fotoğraflayamadık elbette. Onları da belki başka sefere tamamlayabiliriz.


BÜYÜK İSKENDER PARKI

Büyük İskender Heykeli

Beyaz Kule'nin de içinde olduğu Büyük İskender Parkı'ndaki heykellerle başlayalım. Parka adını veren Büyük İskender..


Yunanistan'ın bu bölgesi Doğu Makedonya bölgesi.. Bu bölgedeki egemenliğini ortadoğuya kadar taşımış olan Makedon Kralı Büyük İskender'in at üstünde görkemli bir heykeli var. 






Hem deniz kenarında olduğu için denizden Selanik'e gelenlerin dikkatini çekiyor, hem de Selanik Şemsiyeleri'ne doğru giden sahil yolunda parkı gezenlerin..






Selanik Şemsiyeleri



Selanik 1997 yılında Avrupa Kültür Başkenti seçilince yapılan bu anıt, günümüzde Selanik'in simgelerinden biri olmuş durumda. 

Selanik Şemsiyeleri ile ilgili yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

















Ulusal Direniş Anıtı

Sanırım 1940 yılında 2.Dünya Savaşı sırasındaki İtalyan işgaline karşı gösterdikleri direnişi anlatan bir heykel. Bu direnişin öyküsünü "Pindos 1940 Kadın Anıtı" adlı yazımızda bulabilirsiniz.










Konstantinos Karamanlis Heykeli

1907-1998 yılları arasında yaşamış, hukuk öğrenimi görmüş siyaset adamıdır. 1959 yılında Adnan Menderes ile Kıbrıs'ı bağımsız bir cumhuriyet haline getiren Zürih Antlaşması'nı karara bağlayan Yunan başbakanıdır. 1980-1985 yılları arasında cumhurbaşkanlığı da yapmıştır. Tarihçi Murat Bardakçı'ya göre Karaman ilimizle hiç ilgisi yoktur.








Amiral Nikolai Votsi

1877 ila 1931 yılları arasında yaşamış Yunan deniz subayı. 1912 yılında Selanik limanındaki bir Osmanlı gemisini batırmış ve bu sayede Yunanlılara büyük moral kazandırmış ulusal bir kahraman.
















XANTHI PARKI

Büyük İskender heykelinin arkasındaki bu ışıklardan karşıya geçince Xanthi Parkı'na adım atmış oluyoruz. Aradan geçen cadde olmasa aynı parkın içindeyiz derdik.





Merkez Çember - Çeşme Xarhakos

Bu parkta bizi bu havuz karşılıyor. 





Hemen solunda yer alan kafe, ağaçlar altında ve güzel bir yer. Hatta içinde turlayan bir tren de var. Çocuklar için harika!.. Sadece çocuklar mı?.. Büyükler de biniyor. Torunuyla binen dede de gördüm..




II.Philippos Heykeli

Makedon Kralı II.Philippos, Büyük İskender'in babası. Bölgede Persler'e karşı Theselia Birliği'ni sağlayan kral. Ayrıca Selanik'in isim babası. Öyküsünü okumak için "Selanik Adı Nereden Geliyor?" başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.




Manolis Andronikos Heykeli

1919 Bursa'da doğan Manolis Andronikos, 1992 yılında Selanik'te öldüğünde adını başarılı bir arkeolog olarak tarihe yazdırır. Dikkatinizi çekerim, arkeologlarının değerini bilen bir toplumla karşı karşıyayız. Üstelik ölümünün üzerinden 26 yıl geçmiş ve büstü hala kentin en güzel parkında yerini koruyor.

Andronikos, yine bu parkta heykeli olan ve bu yazıda adları geçen Büyük İskender'in babası II.Philippos'un Selanik yakınlarındaki Vergina'da mezarını bulan ve bulduğu değerli eşyalarla birlikte dönemin tarihini aydınlatan bir arkeolog. Vergina'daki mezarlık, günümüzde ziyaretçilere açık bir alan. 









Ion Dragoumis

1878 ila 1920 yılları arasında yaşamış Yunanlı diplomattır. Makedon Mücadelesinde etkili rol oynadı. 1915'te parlamentoya seçildi. 30 Temmuz 1920 günü Paris'te Venizelos'a düzenlenen suikast girişiminden sorumlu tutulup aynı yıl idam edildi.












Lambros Koromila Büstü

1856-1923 yılları arasında yaşamış, Makedonya için mücadele etmiş, ekonomist ve diplomattır. 1910 ile 1913 yılları arasında Maliye Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı görevlerinde de bulunmuş.





Emmanuel Papas Anıtı

1772 ila 1821 yılları arasında yaşamış tüccardır. 1821 yılının Mayıs bağımsızlık için Osmanlılara karşı başlatılan isyanın öncülerindenmiş. Osmanlı, isyanı bastırmış.. 










MİLLİ SAVUNMA PARKI

Pavlos Melas

1870 ile 1904 yılları arasında yaşamış, 1891 yılında subay olduktan sonra Makedonya için Osmanlı devletine karşı sürekli savaşmış, sonunda 1904 yılında öldürülmüştür.








Ioannis Papafis Anıtı

1792 ila 1886 yılları arasında yaşamış Yunanlı tüccardır. 1821 yılında Yunanlılar'ın Osmanlı'ya karşı isyan, 1832 yılında bağımsız bir devlet olarak tanınmasıyla sonuçlandı. Papafis de bu mücadeleye sağladığı ekonomik destekle katılmış.








Pandos 1940 Kadın Anıtı

Milli Savunma Parkı'na 50 m mesafede bu anıt var.

2.Dünya Savaşı'nda işgale uğrayan, ancak öncesinde direnen Yunan halkının öyküsünün daha önce yazmıştık. Buradan okuyabilirsiniz.









Girit Makedon Anıtı


İlk bakışta giyimi nedeniyle bizden biri gibi duruyor. Ancak bu kadar iç içe geçmiş iki toplumun giyimleri de birbirine benzeyebilir. 

Bu heykelin öyküsünü bulamadım. 










AYA SOFYA MEYDANI

Pontus Soykırım Anıtı

Karadeniz'deki Rumların soykırıma uğradığını iddia eden Yunanlılar, Atatürk'ün Samsun'a çıktığı 19 Mayıs gününü"Soykırım Günü (!)" ilan etmişler. 










ARISTO MEYDANI


Aristo Heykeli

Kentin merkezi diyebileceğimiz Aristo Meydanı'nda ünlü düşünür Aristo'nun heykelinin olmaması düşünülemezdi sanırım.






İlgimizi çektiği için Aristo meydanındaki bu saati de paylaştık.





Elefterios Venizelos Heykeli


1864-1936 yılları arasında yaşamış. Yunanistan'ın eski başbakanı. Hatta bizim de tarih kitaplarımızda okuduğumuz Yunanlılar'ın büyük hayali Mega İdea'nın mimarı..

Girit'te doğup hukuk öğrenimi gören Venizelos, Osmanlı Devleti'ne karşı açtığı savaşı kazanarak 1913 yılında Girit'in Yunanistan'a bağlanmasını sağladı. 

İngilizlerin desteğiyle 1920 yılında Türkiye ile savaşa girdi. 

1928 yılında yine iktidara gelince Türkiye'ye karşı barışçı bir siyaset uyguladı. 29 Ekim 1930 günü Türkiye'deki Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına katıldı. 








EGNATIA CADDESİ

Yunan Kralı Konstantin Heykeli

1913 yılında tahta oturur. Almanya yanlısıdır, ancak Başbakan Elefterios Venizelos ve İtilaf devletlerinin baskısı sonucu 1917 yılında tahtı oğlu Aleksandros'a bırakır. 








Venizelos iktidardan düşünce ve oğlu Aleksandros da ölünce 1920 yılında tekrar tahta oturur. Ve Anadolu'yu işgale girişir, orduları neredeyse Ankara'ya ulaşır. 9 Eylül 1922 günü Türkler İzmir'i geri alıp 17 Eylül 1922 günü de Bandırma'da son kurşunlarla kovalanınca, sadece 10 gün sonra, 27 Eylül 1922 günü tahtı oğlu II.Georgios'a bırakır.  









Selanik'te kaldığımız iki gün boyunca gördüğümüz heykel, büst ve anıtları inceleyerek Yunan tarihine giriş yapmış olduk. Öğrenecek daha çok şey var.

Biz de kentlerimizi, tarihimizi anlatan heykellerle ve hatta müzelerle zenginleştirmeliyiz!.. Her kentte Atatürk anıtlarından başka Çanakkale Savaşı ve Kurtuluş Savaşı'nı anlatan anıtlar da olmalı..




Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Subscribe Us