Type Here to Get Search Results !

SALDA GÖLÜ



Son yıllarda haberlerde adını sıkça duyduğumuz bir yerdeyiz. Burası Dünya'nın eşsiz yerlerinden biri. 2 milyon yıllık geçmişi olan özel bir göl. 

Burası kapalı bir havza gölü, yani bu gölden akarsu çıkışı yok. Göle ne gelirse, burada kalıyor. Özen göstermezsek kirleniyor.



Peki bu göl neden beyaz görünüyor?

Salda gölü, tatlı-sodalı su içerdiğinden, göl suyu bol miktarda magnezyum içerir. Bu magnezyum, göldeki bakteriler tarafından tüketilir ve beyaz renkli hidromanyezit minareline dönüşerek onların yapı taşlarını oluşturur. Hidromanyezit minerallerinden yapılı bakteri kolonileri bir araya gelerek stromotolitleri meydana getirir. Bu stromolitler göl içinde kıyı adalarının oluşmasına yol açar.




Bilim insanları, buraya ayakkabıyla girilmemesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunurken, kumsalda duş kabinlerinin olmasını garipsedik.



Her doğa güzelliğini paraya çevirmeye çalışmak tuhaf bir davranış. Bırakın bazı yerler doğal kalsın, torunlarımız da görebilsin.



Bilim insanları, Salda Gölü ile Mars'ın yüzeyi arasında benzerlikler üzerine çalışıyorlar. Bir bilim merkezi kurulmasıyla bölgenin hem incelenmesi hem de korunması planlanıyor.



Mutlaka gidip görmeli.
Yok olmaması için bilim insanlarına fırsat vermeli...

Etiket

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Subscribe Us