Type Here to Get Search Results !

KURTDERELİ MEHMET PEHLİVAN ANITI



11 Kasım 1931 günü Ankara'da başlayan ve 3 gün sürecek olan yağlı güreş müsabakalarında bir başpehlivan seçilecekti. Bu müsabakalarda hakem olarak görevlendirilen eski ünlü güreşçilerden biri de Kurtdereli Mehmet Pehlivan'dır. O günlerde 66 yaşındadır. 


Gençlik yıllarında pek çok başarı kazanmış, Avrupa'da da güreşmiş Mehmet Pehlivan ile bir araya gelen basın çalışanları onunla konuşma fırsatını kaçırmamışlar. Neden kaçırsınlar?

Karşılarında Edirne'deki Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde başpehlivan olmuş bir pehlivan vardır. 1899 yılında Paris'te Şehir Ödülü Turnuvası'nda ünlü isimlerle güreşmiş, ülkesini başarıyla temsil etmiş bir pehlivan vardır. 1911 yılında 32 gecede toplam 43 müsabakaya çıkmış, sonunda "Cihan Şampiyonu" ünvanını kazanmış bir pehlivan vardır. 

Kurtdereli Mehmet Pehlivan da, Avrupa'daki güreşlerini, kazandığı başarıları gururla anlatmıştır gazetecilere.

Bir kaç gün sonra, 15 Kasım 1931 gününün akşamında Ankara'da kaldığı otelde odasında dinlenirken kapısı çalınır. Eline bir mektup tutuştururlar.





Müsabakaları izleyen Gazi Mustafa Kemal, mektubuna eklediği armağan ise şuydu: "İş Bankası Umum Müdürlüğü'ne, Kurtdereli Mehmet Pehlivan'a bin Türk lirası. Bu para, birinci kanun (Aralık ayı) aylığımdan faiziyle kesilecektir.




Kurtdereli Mehmet Pehlivan... Günümüzde Bulgaristan sınırları içinde kalan Tırnova'da 1864 yılında doğmuştur. 93 Harbi olarak da anılan 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'ndan sonra Balıkesir'de Kurtdere köyünde yaşamını sürdürmüş, 11 Nisan 1939 günü 75 yaşında yaşamını yitirmiştir. 



Bugün Balıkesir'e yolunuz düşerse valilik binasının hemen yanında yer alan Kurtdereli Mehmet Pehlivan'ın heykelini görebilirsiniz.


"....Güreşirken bütün Türk milletini arkamda hisseder ve onun şerefini korumak için her şeyi yapardım. Ve sanki bütün Türk milletinin kuvvetinin arkamdan dayandığını hissederdim."

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Subscribe Us