Biraz kulak kabartın, duydunuz mu? Mozart çalıyor. Henüz 17 yaşında sarayda görev yapmaya başlayan genç bir müzisyen.
Burada, Salzburg'ta doğdu. Bu küçük meydana da onun adını vermişler; Mozartplatz.
Daha sonra Viyana'ya giden, müzik çalışmalarına orada devam eden Mozart'ın ne kadar önemli bir müzisyen olduğunu anlatmama gerek yok sanırım.
Meydandaki Mozart Anıtı'nın 1841 yılında açılması planlanıyordu. Ancak burada Roma döneminde yapılmış bir mozaik bulununca açılış ertelenmiş. Gerekli hazırlıklardan sonra anıt 1842 yılında açılmış. Mozart'ın çocukları da açılış töreninde bulunmuşlar.
Mozart'ın 1756 yılında doğduğu ev de (Mozarts Geburtshaus) Mozartplatz meydanına 400 metre mesafede. Burası günümüzde bir müze. 1880 yılında kurulan bir vakıf ile varlığını sürdüren müzede Mozart'ın ve çağdaşlarının tabloları, tasarım çizimler ve oyun ilanları, sahne maketleri, programlar, posterler ve gazete küpürleri sergileniyor. Burası aynı zamanda, Mozart ile ilgili araştırma projeleri yürüten bir merkez.
Müzenin sitesinde müzeyi sanal olarak gezmek mümkün: Sanal Tur
Mozartplazt'ın hemen yanında bir meydan daha var: Residenzplatz. Meydanın ortasında ise aynı adla bir de çeşme var.
Bu çeşme Salzburg'un en güzel çeşmelerinden biri. Yakından incelemeye ve anlamaya çalıştık.
Çeşmenin yerdeki havuzundan can havliyle çıkmaya çalışan dört at var. Ortadaki kaidenin üzerinde üç adam daha küçük bir havuzu omuzlamışlar. Orada ise üç yunus daha küçük bir havuzu üstlenmişler. En üstte ise biri, başını iki elinin arasına almış. Başından da su fışkırıyor.
İnceledik, ama anlama kısmı kaldı, anlayamadık. Bu çeşmede anlatılanlar için ayrı bir araştırma ve ayrı bir yazı yazmamız gerekir.
Katedralin 3 yanında meydanlar var. Residenze Meydanı'nda Dom Meydanı'na geçince meydanında orta yerinde Meryem Ana Heykeli dikkat çekici.
Ancak meydana bir sahne ve izleyiciler için bir platform hazırlanmış. Salzburg Festivali için hazırlanmış meydan. Bu nedenle Meryem Ana Heykeli'nin güzel bir fotoğrafını çekemedik.
Salzburg Festivali 2023 yılında 43 gün boyunca 15 farklı mekanda 179 gösterinin sunulduğu bir festival. Üstelik 100 yıldan daha uzun süredir Salzburg'da devam eden bir festival. Muhteşem!
Diğer meydan ise Kapitelplatz. Burası da festivalin etkinlik alanlarından biri.
Burada altın kaplama bir küre dikkat çekici, Sphaera. Üzerinde bir de adam dikiliyor. 2007 yılında Stephen Strahlhol'un yaptığı bu anıttaki adam belli biri değil, herhangi biri... Aynı heykeltraşın bu küreden başka aynı tarihte yaptığı bir heykel daha var, "Kayadaki Kadın" (Frau im Fels) anıtı. Dersimize çalışmadan gidince onu görmeden döndük.
Gerçi bu tarihi meydanlarda nereye bakacağımızı şaşırmaktan yorulduk. Daha kaçırdığımız ne detaylar var...
Meydanın bir köşesinde yine bir havuz içinde bir çeşme var,
Kapitelschwemme. Burada ortaçağdan beri bir çeşme varmış aslında. Kaleye çıkan atların su içebileceği bir çeşme. 1732 yılında yerine bu çeşme yapılmış. Roma etkisindeki çeşmede deniz tanrısı Neptün'ü bir atın üzerinde görüyoruz.
Yüksek bir kayalığın üzerinde Salzburg Kalesi, On Birinci Yüzyıldan günümüze varlığını sürdürüyor. Salzburg'un önemli yapılarından biri elbette.
Gezerken yağmur yüklü bulutların toplandığını fark ettik. "Bunlar birazdan yeryüzünü sulayacak" dedik. Çok geçmeden şiddetli bir sağanak Salzburg sokaklarına yağdı. Bir şemsiyenin altına sığındık. Şemsiyenin sahibi kafeye çok teşekkür ederiz.
Unipark Nonntal adlı üniversite, kentin içinde yeşil bir alanın yanında.
Üniversite bahçesindeki bu dikitlerde bazı insanlar hakkında bilgiler var.
Büyük ya da küçük her kentte görmek istediğimiz bir pano. Kültür ve sanat etkinliklerini haber veren afişlerin yer aldığı bir pano.
Ön tekeri yüksek bir bisiklet.
Salzburg içinden geçen Salzach Nehri üzerindeki pek çok köprüden bazıları sadece yayalar için.
Makartsteg bunlardan biri. Nehirde teknelerle gezmek mümkün. Ayrıca nehrin her iki yanı yeşil alan olarak ayrılmış.
Avrupa genelinde moda olan köprülere kilit kilitleme adeti burada da var. Bazı kilitlerin üzerine kilit sahiplerinin adları yazılmış. Yani kalemle değil, özel bir aletle metal kilide kazılmış.
Bu adetin özelliği, kilit kapatıldıktan sonra anahtarı suya atmak diye biliyorum. Buradaki bazı kilitler şifreli. Dilek gerçekleşmezse gelip kilidi geri mi alacaklar mı acaba?
Kısa süreli Salzburg turumuzu tamalayıp bir sonraki gezi durağımıza doğru yola çıkmadan önce Salzach Nehri'nde bol bol fotoğraflar çektik. Kendi kendimizi de çekmeyi ihmal etmedik.