Type Here to Get Search Results !

AKHİSAR (THYATEIRA)





Dostlarımızı ziyaret etmek için Akhisar'a gittik. Melih ile Burcu'nun ve aslan parçası oğulları Çınar'ın bir gece misafirleri olduk. Dönmeden önce şehirde kısa da olsa, biraz dolaşma fırsatımız oldu. Zamanımız azdı, dostlarımızın rehberliğinde hızlı ve keyifli bir tur oldu.



AKHİSAR'A NASIL GİDLİR?


Akhisar, Manisa ilinin bir ilçesi.. İstanbul-İzmir karayolunun üzerinde olduğu için ulaşımı çok kolay. İzmir'e giden şehirlerarası otobüs firmaları Akhisar'dan geçerler. Ayrıca Akhisar, Bandırma-İzmir demiryolunun da bir durağı.


Biz Bandırma'dan İzmir'e giden şehirlerarası otobüs firmalarından biriyle Akhisar'a ulaştık.



Resim 1. Akhisar Harita


Akhisar İzmir'e sadece 86 km uzaklıkta. İzmir'den bir arkadaşımız, bir saatlik bir tren yolculuğundan sonra Akhisar'a geldi. Böylece onunla da görüşme imkanımız oldu. Uzak şehirlerde yaşadığımız için çok sık görüşemiyoruz. Her fırsatı değerlendirmek lazım..



Fotoğraf 1. Akhisar Garı


Akhisar Garı.. Buraya adım attığım andan itibaren, başka bir zamana geçmişim gibi hissettim. Gar kalabalıktı. Yolcular, yolcu uğurlayanlar, yolcu bekleyenler.. Sanki eski bir filmin içindeydim.





Fotoğraf 2. Akhisar 


Gar, şehrin içinden geçen Balıkesir-Manisa karayolunun yanında.. yani iki adımda şehrin içindeydik. Akşam saatiydi. İşinden çıkıp evine gidenler, alışverişten dönenler, gezmeye gidenler... Şehrin hareketli saatlerindendi o an..



TEPE MEZARLIĞI


Şehrin içinde, binaların arasındaki sokaklarda dolaşırken birden bire karşınıza çıkan bir alan. 1968-1971 yıllarında yapılan kazılarda ortaya çıkmış. Hatta 1980'li yıllarda yapılan yeni binaların temel kazılarında bile antik dönemden kalma kalıntılar bulunmuş.




Fotoğraf 3. Akhisar Tepe Mezarlığı


Akhisar, Thyateira adlı antik kentin üzerinde yer alan bir şehir. Tepe Mezarlığı adıyla günümüz şehir yaşamından ayrılan alanda sütunlu bir cadde, meclis binası ve diğer mimari parçalar ile sikkeler bulunmuş. Bugün bu alan bir açık alan müzesi ve 5 TL karşılığında bu alanı gezdik. Hatta bu alanın bir sokak ötesindeki müzeyi de aynı biletle gezebildik. Müzede Tepe Mezarlığı'ndan çıkarılan eserler sergilenmekte.





Fotoğraf 4. Akhisar Tepe Mezarlığı




MİLLİ EGEMENLİK MEYDANI

Yeni yapılan belediye binasının hemen önündeki Milli Egemenlik meydanında bayraklarla çevrili bir Atatürk heykeli var. Güzel bir meydan!..


Fotoğraf 5. Akhisar Egemenlik Meydanı


ULU CAMİİ


Yapılış tarihi bilinmeyen camiyi inceleyen uzmanlar, yapının Pagan tapınağı olarak inşaa edildiğini sonra kiliseye çevrildiğini düşünüyorlar. 15.yüzyılda Saruhanlılar yapıyı camiye dönüştürmüş. Kilise olduğu dönemde Hıristiyanlığın ilk yedi kilisesinden biri olduğu için ayrı bir öneme sahip.



Fotoğraf 6. Akhisar Ulu Camii



PAŞA CAMİİ

Caminin dışında, çevresindeki yapılarla bir külliye olarak kullanılmış.

Fotoğraf 7. Akhisar Paşa Camii


Caminin yanındaki küçük meydanda çınar ağaçları, ben fotoğrafı mart ayında çektiğim için yapraksız görünse de, yaz aylarında güzel bir serinlik ve dinlenme alanı yarattığı kesin. Evliya Çelebi de bu meydandaki ulu çınarlardan ve gölgesinde kalabalığın dinlenip satranç oynadığından söz etmiş.





Fotoğraf 8. Akhisar Paşa Camii



Fotoğraf 9. Akhisar Aşevi


Paşa caminin yanında bugün aşevi olarak kullanılan yapı.


YENİ CAMİİ

Bu tek minareli cami, 2.Beyazıd'ın eşi Gülruh Sultan yaptırmış. Külliye olarak inşaa edilen yapının sadece hamamı bugün ayakta, diğer bölümleri yıkılmış.

Fotoğraf 10. Akhisar Yeni Camii



HERGELEN CAMİİ


Fotoğraf 11. Akhisar Hergelen Camii

Dar sokakları olan bir mahallenin arasında kalmış bir cami. Herhalde arkadaşım Melih olmasaydı, bu camiyi bulmak epey zamanımı alırdı.


Caminin ismi çok ilginç; Hergelen.. Neden bu ismi aldığı veya neden bu ismin verildiğini öğrenemedim. Eğer öğrenirsem, hemen bu sayfa not düşerim.














Fotoğraf 12. Akhisar Hamam


Bu tarihi hamam satılıkmış.. İlgilenen var mı?





Fotoğraf 13. Akhisar

Belki 5 veya 10 yıl sonra, yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz mahalleler, sadece fotoğraflarda kalacak. Sokaklar tıka basa arabalarla dolu değil, mahallenin bakkalı hala satış yapabiliyor, bisiklet kullanan çocuklar var ve belki de en önemlisi mahalledeki ağaç hala ayakta ve korunmaya alınmış.. Yaz aylarında gölgesinde toplanan çocukları hayal etmek zor değil.



KÖFTE


Akhisar'dan köfte yemeden dönmeyin.. Her yörenin kendine göre bir köftesi var, Akhisar'ın da var.. Köfte sevenlerden olduğumuz için, yemeden dönemedik..



Yeni belediye binasının 200 m kadar doğusunda harika bir park var. Ağaçlarla dolu, yemyeşil. Gözü dönmüş müteahhitlerin henüz yıkmayı düşünmediği bir yeşil alan.. Çay bahçelerinde oturup sohbet etmek ve dinlenmek için harika bir yer..


Belki bir sonraki Akhisar ziyaretimiz bir yaz günü olursa, yeni fotoğraflar da ekleriz..


Yorum Gönder

2 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
  1. Bir sonraki ziyaretinizde; bize ulaşabilirseniz şehrin tarihsel detaylarını biraz daha renkli anlatabiliriz sanıyorum. Bize ulaşmak için sekreter@tanerbas.av.tr teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Harika bir teklif!.. Teşekkür ederiz.. İnşallah bir gün, daha geniş bir zaman diliminde daha ayrıntılı gezme fırsatımız olur.. Selamlar..

    YanıtlaSil

Top Post Ad

Below Post Ad

Subscribe Us