Type Here to Get Search Results !

Ne Çok Şey Kaçırdık Lindau'da



Baştan itiraf edeyim, daha çok zaman ayırmalıydım Lindau için. Hata yapmışım. Kısa sürede de olsa gördüklerimi paylaşayım.


Konstanz Gölü'ne üç ülkenin kıyısı var; Almanya, Avusturya ve İsviçre. Almanya sınırları içerisinde yer alan Lindau adında yaklaşık 25 bin insanın yaşadığı bir kasaba burası. Kasaba bir ada üzerine kurulmuş. Bu ada, göl üzerindeki ikinci büyük ada. Her yıl 1,3 milyon ziyaretçiyi kendine çeken bir ada. Bu yıl biz de geldik.


Küçük bir limanı var. Limanın girişinde bir deniz feneri var. Yanındaki Bavyera Aslanı heykeli ile objektiflere verdiği poz, kasabanın simgesi olmuş. Kötü hava koşullarında gemilere yardımcı olan; yoğun yağışlarda, siste ve fırtınada gemilere ışığıyla yol gösteren bir deniz feneri.

1856 yılında inşa edilmiş. Ancak ışığı  kötü hava koşullarında bir dakikada 10 kez dönüp 20 kez de ışığını yakıp söndürdüğü için halkı rahatsız etmeye başlamış. Bu nedenle 1930'lu yıllarda güçlü ışığı biraz kısılmış. Neyse ki günümüzde pek aktif değil, yani deniz fenerinin ışığından rahatsız olan yok. Ancak yine de bazen kötü hava koşullarında bir gemi kaptanı ihtiyaç duyarsa telsiziyle fenere ulaşıp ışık desteği isteyebiliyor. 


Deniz fenerinde bir saat olması, limana gelen veya giden yolcular için düşünülmüş güzel bir ayrıntı. Kulenin yüksekliği 36 m ve 139 basamakla yukarı çıkıp manzaranın tadını çıkarabilmek mümkün. 

Giriş yetişkinler için 3 C, çocuklar içinse sadece 1,5 C. Bu 139 basamağı çıkarken duvarlarda bazı bilgiler, çizimler ve kısa hikayeler varmış. Yani merdivenlerden çıkarken deniz fenerinin tarihini öğrenebilirmişiz... Ah, biz çıkamadık! Zaman ayırmadık ne yazık ki!



Deniz fenerinin karşısındaki aslan Bavyera Aslanı. Lindau Bavyera bölgesinde ve aslan buranın simgesi.

Günlerden pazartesi. Kasaba kalabalık. Kulenin yanındaki kafelerde insanlar keyifler güneşli günün tadını çıkarıyordu. 


Mang Kulesi (Mangtrum) 12.yüzyılda yapılmış. Aslında kent surlarının bir parçasıymış. Eskiden suyla çevrili olan kuleye asma bir köprüyle ulaşılırmış. 1856 yılında deniz feneri yapılınca, Mang Kulesi önemini yitirse de, günümüzde farklı bir işlevi var. Eğer yaz aylarında bir cuma akşamı burada olabilseydik şöyle bir ses duyabilirdik : "Rapunzel, uzat sarı saçlarını!" 



20 m yüksekliğindeki kulenin bir penceresinden Rapunzel'in saçlarını temsil eden bir halat sarkıtılmış. 

Bir masal anlatıcısı cuma akşamları saat 19.00'da belki Grimm Kardeşler'den, belki Andersen'den ve belki de başka yazarlardan masallar anlatmak için bu kulede dinleyicilerini bekliyormuş. Ne şans! Lindau'ya tekrar yolumuz düşerse kesinlikle bir cuma günü gelmeli ve geceyi burada bir yerde geçirmeliyiz.

Lindau'nun çok güzel bir özelliği daha var. Her yıl öğrencilerin yaz tatiline çıkmadan önceki son haftada, yani karne haftasının çarşamba günü Lindau'da bir çocuk festivali kutlanır. Yine ne şans ki, sadece 5 gün önce 26 Temmuz günü bu kutlama gerçekleşti. 

Festival günü çocuklar rengarenk kıyafetleriyle adada toplanır. Büyük küçük herkes neşe içinde Eski Belediye Binası önünde toplanırlar. Hep bir ağızdan "Lindau Hoch" adlı şarkıyı söylerler. Belediye başkanı saat tam 09.30'da burada bir konuşma yapacaktır. Hayır, bizim belediye başkanlarımız gibi değil, eline mikrofonu alınca bırakamayan belediye başkanları gibi değil. Buradaki konuşma çok önemli. Çünkü festival aslında böyle başlamış.

Çünkü Avrupa Otuz Yıl Savaşları (1618-1648)'ndan yeni çıkmıştır. 

Bir okul yöneticisi olan Valentin Heider, bir öğrencilere bakar bir de velilere bakar. Eğitim açısından durum iyi değildir. Aslında bunun nedeni de bellidir. Ancak Heider velileri toplayıp derdini anlatır, ebeveyn olarak sorumluluklarını hatırlatır. Usanmadan anlatır, her yıl anlatır. Sonunda 1655 yılında bu konuşmalardan sonra bir de okul yemeği düzenlenir. İşte o günden bu güne bu konuşmalar Lindau'da çocuk festivaline dönüşür. Yaşadığı toplumu önemseyen, sadece günü kurtarmayı değil geleceği de düşünen Heider'in çabası. Zaman zaman festivalin yapılamadığı yıllar olsa da, 2.Dünya Savaşı'ndan günümüze kadar süregelmiş. Festival bu yıl 368 yaşında.

Çünkü çocuklar cennettir. Onları mutlu etmeden öbür dünyadaki cennete nasıl gideceksiniz ki!

2022 yılındaki festivalden görüntüleri izleyebilirsiniz.



Çok şey kaçırdık Lindau'da. İyi planlayamadık. Yeterince zaman ayırmadık ne yazık ki! Belki başka bir zaman...

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Subscribe Us